Цените на петрола нарастват леко днес и са на път да запишат повишение във втора поредна седмица, след като устойчивото търсене доведе до по-голям от очаквания спад в петролните запаси на САЩ, неутрализирайки опасенията относно по-високите лихви в страната.

Фючърсите на петрола от сорта брент днес поскъпват с 28 цента, или 0.37%, до 76.80 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) отчитат ръст в цената от 19 цента, или 0.36%, до 72.06 долара за барел.

И двата бенчмарка вървят към седмични повишения в цената от по около 2% във втора поредна седмица.

"Търсенето на суров петрол започва да изглежда по-добре с навлизането в пиковия сезон на пътуванията в САЩ и след като Саудитска Арабия вдигна цените за Европа и Азия," казва пред Reuters Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Щатските петролни запаси падат с повече от очакваното на фона на силното търсене от страна на рафинериите, докато запасите от бензин отчитат голям спад след увеличение в броя на пътуванията с автомобили в предходната седмица, обявиха от щатската Администрация за енергийна информация.

Всичко това се случва в допълнение към обявените по-рано от Саудитска Арабия и Русия нови ограничения в производството от август. Общите ограничения на добива вече възлизат на над 5 млн. барела на ден, което се равнява на 5% от глобалното производство на петрол.

Ръстът в цените на „черното злато“ обаче беше ограничен от засилващите се очаквания, че централната банка на САЩ вероятно ще вдигне лихвите на заседанието си на 25-26 юли, след като не внесе промяна в паричната си политика през юни.

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица, нараства умерено през миналата седмица, докато заетостта в частния сектор се повишава през юни, което увеличава вероятността Федералният резерв да повиши лихвите този месец.

ОПЕК вероятно ще запази оптимистичните си очаквания за ръста на търсенето на петрол през следващата година, когато публикува първата си прогноза по-късно този месец.

От организацията ще прогнозират, че темпът на растеж ще се забави, в сравнение с тази година, но ще остане над средния, според източници, близки до петролното обединение.

По-високите лихви увеличават цената на кредитите за компаниите и потребителите, което пък би могло да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол. Инвеститорите ще търсят индикации за посоката на лихвите в САЩ и за инфлацията в Китай през следващата седмица.

"Цената на петрола намери под тази седмица и изглежда, че може да тръгне нагоре, стига опасенията за глобална рецесия да не надделеят," заяви Моя.