Световната икономика днес разчита на много суровини. Нито една от тях обаче не се търгува и произвежда в мащабите на петрола.

Той е основен енергиен източник за транспорта, както и ключова суровина за различни индустрии.

Ето защо не е изненада, че световният физически пазар на петрол е с астрономически размери, значително икономическо и геополитическо влияние, като само няколко държави контролират големи части от производството на суровината.

 

Инфографиката сравнява петролния пазар с останалите 10 най-големи пазара на суровини. Данните на TradingEconomics и Геоложкия институт на САЩ показват, че той е два пъти по-голям от всички останали суровинни пазари, обект на този анализ.

През 2022 г. са произвеждани средните 80.75 милиона барела петрол дневно (включително кондензати). Това означава, че за годината са добити 29.5 млрд. барела петрол, оценени по пазарни цени на над 2 трилиона долара.

За сравнения, следващият по големина суровинен пазар е този на желязна руда. От нея са добити 2.6 млрд. тона, оценени на 283 млрд. долара.

Следват пазарите на злато (195.9 млрд. долара), мед (183 млрд. долара), алуминий (152.6 млрд. долара) и др. 

В топ 10 на най-големите суровинни пазари са още никел, цинк, сребро, молибден, паладий и олово. Общата им стойност е 967 млрд. долара - по-малко от половината от петролния пазар.