Китай продължава да дедоларизира резервите си, след като купува злато осми пореден месец.

Китайската централна банка е придобила 23 тона злато през юни, с което резервите ѝ от благородния метал вече възлизат на 2 330 тона, според Bloomberg.

Огромните покупки на злато от страна на Китай са пореден опит на страната да подкопае световното господство на долара, на фона на нарастващата икономическа и геополитическа несигурност в света.

Останалите централни банки също продължават да купуват злато. През 2022 г. търсенето на жълтия метал нарасна значително, а този тренд продължава и през настоящата година, като покупките през първото тримесечие са със 176% повече спрямо година по-рано.

Въпреки че зелените пари са дългогодишен резервен актив, все повече държави започнаха да намаляват резервите си в долари, за сметка на други валути и злато.

Според Световния съвет по златото, към края на май 62% от централните банки по света планират да увеличат резервите си в злато през идните пет години. Това по всяка вероятност ще означава, че доларовите им резерви ще намалеят до съвкупните 40-50%.

Отделно проучване на Форума на официалните парични и финансови институции сочи, че централните банки ще намалят доларовите си резерви до 53% през следващото десетилетие. 

Според Международния валутен фонд, към края на първото тримесечие доларът съставлява 59% от всички резерви на централните банки спрямо 58.6% тримесечие по-рано.

По последни данни общите валутни резерви на Китай в края на юни възлизат на 3.193 трилиона долара.