Като бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс имал доста натоварен график, пишейки мейли на служителите си дори в 2 часа през нощта.

Това се променя, след като съоснователят на технологичната компания взима пример от главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет.

„Всяка минута в графика ми беше запълнена и по онова време смятах, че това е единственият начин да свърша всичко“, казва Гейтс пред Чарли Роуз в интервю през 2017 г.

Той забелязал, че в календара на Бъфет има дни без ангажименти.

Графикът на Бъфет дава важен урок на Гейтс: „Вие контролирате времето си. Това, че сте запълнили всяка минута в графика, не е показател за сериозността ви".

"Мога да си купя всичко, но не и време“, казва Бъфет по този въпрос. Методът на работа на инвестиционното гуру „работи умно, вместо усърдно“, всъщност, е подкрепен от учените.

Проучване на Станфордския университет от 2014 г. посочва, че хората са най-ефективни, ако работят малко повече от 50 часа седмично.

Тези, които отделят по над 70 часа седмично за работа, успяват да свършат същото количество дейности, както онези, които са на бюрата си по максимум 55 часа, сочат още данните от изследването.

Гейтс не е единственият главен изпълнителен директор, научил този урок по трудния начин. Илон Мъск доскоро твърдеше, че работи по 12 часа седем дни от седмицата, включително и до късно през нощта. През май Мъск каза, че вече се опитва да спи по шест часа.

„Опитах се да спя по-малко, но дори и да съм буден повече часове, все не успявах да свърша повече работа“, казва той. 

Да установят този факт обаче не е лесно за доста хора. На Гейтс са му трябвало години, за да намери здравословното ниво на баланс между работата и личния живот.

„Като млад не вярвах в почивката. Не вярвах в уикендите, също не вярвах и на повечето хора, с които работех“, казва той в реч през студенти от Университета на Северна Аризона.

„Не чакайте толкова дълго като мен, за да научите този урок. Отделете време на връзката с вашия партньор, за да отпразнувате успехите си или да се поучите от грешките си. Вземете си почивка. Отнасяйте се добре с хората около вас, когато и те имат нужда от тези неща“, допълва той.