Свръхгореща екзопланета, която обикаля около своята звезда-домакин на всеки 19 часа, е най-блестящата, откривана някога.

Изгарящият свят, наречен планета LTT9779b, има отразяващи светлината метални облаци, направени от силикати и метали, като титан.

Екзопланетата е най-голямото „огледало“ във Вселената, което астрономите са откривали някога. Тя се намира на 262 светлинни години от Земята, съобщава CNN.

Първоначално забелязана от мисията TESS на НАСА за търсене на планети през 2020 г., екзопланетата е избрана за последващи наблюдения от мисията Cheops на Европейската космическа агенция.

Сателит прави измервания, които разкриват, че LTT9779b отразява 80% от светлината от своята звезда-домакин, надминавайки силния блясък на Венера в нашата собствена Слънчева система.

След Луната, Венера е най-яркият обект в нашето нощно небе, като нейните плътни облаци отразяват около 75% от слънчевата светлина. Междувременно, Земята отразява само около 30% от нея.

Проучване, описващо откритията, е публикувано в списание Astronomy & Astrophysics.

„Представете си горящ свят, разположен близо до звезда, с тежки облаци от метали, от които валят капчици титан“, казва съавторът на изследването Джеймс Дженкинс, астроном от университета Diego Portales в Сантяго, Чили.

Планетарен пъзел

Количеството светлина, отразявано от обектите, е известно като албедо. Повечето планети имат ниско албедо поради тъмните си и груби повърхности или атмосфери, абсорбиращи светлината.

Ледените светове, като луните на Сатурн и Юпитер - Енцелад и Европа, както и отразяващите облаци на Венера, са изключения.

Но блясъкът на LTT9779b е изненада. Температурата на страната на екзопланетата, която е обърната към нейната звезда-домакин, вероятно достига 2000 градуса по Целзий.

Температури над 100 градуса по Целзий са твърде високи, за да се образуват водни облаци. А на LTT9779b е толкова горещо, че не би трябвало да има никакви облаци - дори направени от метал или стъкло.

„Беше истинска загадка, докато не осъзнахме, че трябва да мислим за образуването на тези облаци по същия начин, както за образуването на конденз в банята след горещ душ“, казва съавторът на изследването Вивиен Парментие, изследовател в Обсерваторията на Кот д'Азур в Ница, Франция.

„В банята се образува конденз, тъй като въздухът е толкова наситен с пара, че не може да поеме повече. По същия начин на LTT9779b се образуват метални облаци, защото атмосферата е пренаситена със силикатни и метални изпарения“, обяснява експертът.

Има и други объркващи подробности за LTT9779b, включително нейния размер. Подобна по площ на Нептун (както и по горещина), планетата е наречена от астрономите „свръхгорещ Нептун“. Тя обаче е първата, която се намира толкова близо до своята звезда.

„Това е планета, която не трябва да съществува“, казва Вивиен. „Очакваме атмосферата на планети като тази да бъде издухана от звездата, оставяйки гола скала,“ допълва той. Вместо това изследователите смятат, че металните й облаци й помагат да оцелее на такова малко вероятно място.

„Облаците отразяват светлината и спират планетата да се нагорещи толкова, че да се изпари“, каза авторът на първото изследване Серхио Хойер, постдокторант в Лабораторията по астрофизика в Марсилия във Франция, който работи по мисията Cheops.

„Междувременно, това, че е силно метализирана, прави планетата и нейната атмосфера тежки и по-трудни за издухване,“ допълва той.