Световната финансова система и инвеститорите бяха потресени от ликвидната криза, която доведе до фалита на Silicon Valley Bank през пролетта на 2023 г.

Банката беше инвестирала свободния си капитал в дългосрочни активи и когато вложителите поискаха да изтеглят спестяванията си, се оказа, че тя не разполага с достатъчно свободни парични средства, за да покрие заявките. 

Притеснителното е, че на хоризонта може би се задава още по-голяма потенциална криза, за която в момента никой не говори, пише бизнес експертът Джим Шлексър в свой анализ за електронното издание Inc.com.

Пазарът на офиси и работата от вкъщи 

Според него, предстоящата криза ще бъде задвижена от все още силната популярност на работата от вкъщи.

Въпреки че много организации и компании се съпротивляваха на тази тенденция от години, тъй като считаха, че „работата от вкъщи“ често е синоним на липса на работа, пандемията от COVID-19 промени напълно съществуващата реалност.

Изведнъж хората осъзнаха, че могат да бъдат по-продуктивни, работейки от вкъщи, като същевременно избягват ежедневните пътувания до работното място.

Въпреки че пандемията вече приключи, в и около големите градове в САЩ, като Ню Йорк, Чикаго и Вашингтон, окръг Колумбия, където трафикът е огромен, тази тенденция все още е изключително силна.  

Вместо да прекарват часове всеки ден в бързане между дома и офиса, милиони хора предпочитат удобството на т. нар. home office. В Европа и Азия делът на хората, които се завръщат в офисите е по-висок, в сравнение със САЩ, но дори и там компаниите преосмислят в голяма степен разбиранията за работната етика от миналото. 

Тази промяна в работните предпочитания оказва въздействие върху обема на офис площите, от които компаниите ще се нуждаят сега и в бъдеще. Много организации с офиси от клас А прогнозират, че ще се нуждаят само от половината или дори по-малко от пространството, което са имали преди.

Много наематели биха съкратили офис площите си веднага, ако не бяха обвързани с дългосрочни договори за наем, подписани в годините преди пандемията.  

Тези договори за наем, в крайна сметка, ще изтекат и когато настъпи моментът за тяхното подновяване, ще започнат и проблемите, пише Джим Шлексър.

Защо офис наемите са пряко свързани с банките? 

Преди се смяташе, че търговските офис площи са сигурна инвестиция, но тази максима вече е поставена под въпрос. Тъй като наемателите са на път да намалят размера на площите, които използват, техните наемодатели ще се окажат в трудна ситуация.

Ако се окаже, че могат да отдадат под наем само половината от наличните площи, може да не са в състояние да покрият плащанията по ипотечните си кредити.

Още по-лошото е, стойността на един подобен бизнес е пряко свързана с приходите от наеми. Ако те паднат наполовина, това означава, че сградата струва вече струва два пъти по-малко.

Това ще принуди банките, които са отпуснали кредити на тези наемодатели, да се намесят. Проблемът е, че стойността на сградите може да се окаже наполовината на това, което е била преди.

Банката може да се окаже в ситуация, при която не може да продаде сградата на пазарна цена и да покрие ипотеката. Това означава, че финансовата система ще се изправи пред огромна ликвидна криза, като извадилата SVB от играта.

Този хипотетичен сценарий напомня много на банковата криза от 2008-2009 г., която опустоши пазара на жилищни имоти, но този път в "епицентъра" ѝ могат да попаднат офис пространствата.

Тази надвиснала катастрофа обаче ще се развива "на забавен каданс", тъй като дългосрочните договори за наем ще започнат да изтичат постепенно през следващите няколко години и много банки могат да се сблъскат с финансови проблеми, особено в САЩ, смята Шлексър.