Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет може да спечели повече от 1 млрд. долара от дела си в Activision Blizzard, информира Business Insider.

Вчера Федералният съд на САЩ даде зелена светлина на сделката по придобиването на компанията за видеоигри от Microsoft за рекордните 69 млрд. долара.

Berkshire Hathaway притежаваше дял от 4.2 млрд. долара в Activision Blizzard, като за момента няма информация дали компанията, управлявана от Бъфет, е намалило или продала изцяло дела си.

Berkshire Hathaway започна да изгражда позицията си в Activision Blizzard през четвъртото тримесечие на 2021 г. - само няколко месеца преди Microsoft да отправи предложението си за придобиване.

Според Бъфет, 14.6 млн. акции са придобити на цени от 77-78 долара за брой. 

Berkshire Hathaway обаче не се спира дотук, увеличавайки позицията си до 49.7 млн. акции през първото тримесечие на 2022 г. при средна цена от 72.96 долара за брой, според данни на WhaleWisdom.

През следващото тримесечие компанията на Оракула от Омаха продължава с покупките, като достига до 68.4 млн. акции при средна цена от 73.95 долара за лот. В следващите тримесечия обаче Бъфет намалява своя дял до 49.7 млн. акции.

При положение че сделката по придобиването на Activision Blizzard от Microsoft се осъществи при цена на книжата от 95 долара за брой, това ще донесе повече от 1 млрд. долара на Berkshire Hathaway, изчисляват от Insider.

Вчера акциите на Activision добавиха 10.02%, до 90.99 долара за брой.