Метеоритите имат огромна научна стойност, защото структурата и съставът им хвърлят светлина върху историята на Вселената и механизмите, чрез които тя функционира.

Тук на Земята обаче отломките, които остават при сблъсъка на небесните тела с нашата планета, имат и съвсем реална финансова стойност. 

В зависимост от своя вид, тегло и съдържание, някои парчета от метеорити могат да достигнат цена от стотици хиляди долари. 

Как функционира пазарът на метеорити? 

На първо място, един от основните въпроси е свързан с това какво можете да правите с парче от метеорит, ако случайно намерите такова. 

Законите за собственост върху подобни скъпоценности варират в различните държави, така че, ако сте решили да се отправите на лов за метеорити, трябва да сте добри запознати с нормативната уредба. 

В някои държави, като САЩ, например, трябва да притежавате имота, в който е намерен метеоритът, за да се счита за ваш. Ловците на метеорити често сключват сделки със собствениците на земя, за да търсят метеорити в нейните граници.

Обикновено те сключват споразумение за разделяне на потенциалната печалба или плащат някаква фиксирана такса. Ако метеоритът е открит върху федерална собственост, държавата позволява случайно събиране на метеорити в обем до 4.5 кг на година, но не можете да ги продавате без разрешение. 

В Европейския съюз съществува подобна класификация на космическите обекти, а търговията с тях е обект на строги регулации. 

Основните купувачи на космически отломки на свободния пазар обикновено са колекционерите. Много от сделките се осъществяват в онлайн пространството, където цените могат да варират от няколко долара до няколкостотин хиляди. 

Какви видове метеорити съществуват и каква е тяхната цена? 

В зависимост от своя състав, метеоритите се разделят на три основни групи - каменни, железни и каменно-железни. 

Каменните метеорити са най-често срещани и съставляват приблизително 94% от всички, открити на Земята. Смята се, че повечето от тях са материал от мантията и кората на астероидите, а за няколко каменни метеорити се предполага, че са дошли от комети. 

Железните метеорити са съставени почти изцяло от никелово-желязна сплав. Те често имат минерални съставки и се смята, че произхождат от ядрата на големи астероиди. 

Каменно-железните метеорити са съставени от приблизително 50% никелово-желязна матрица и 50% силикатни материали. Те съставляват само 1-2% от всички метеорити.

За съжаление на търсачите на метеорити, по-голямата част от отломките на небесните тела не притежават кой знае колко висока материална стойност.

Парчетата от каменни метеорити обикновено се продават на цена между 3 и 5 щатски долара за грам, докато железните струват малко повече - около 6-8 долара за грам. 

Има обаче и редки изключения, чиято цена е много по-висока. Такива са паласитите - парчета от метеорити, съставени от кристала оливин. Смята се, че са се образували на границата между ядрото и мантията на големите астероиди.

Когато се шлифоват и полират, те са едни от най-красивите метеорити. Цената на по-големите екземпляри може да достигне до няколко десетки хиляди долара. 

Най-скъпият метеорит, продаван някога, е именно от типа на паласитите. Той е открит през 2000 г. и се предполага, че възрастта му е около 4.5 млрд. години. Закупен е за 1.7 милиона щатски долара. 

Изключително високи са и цените на метеоритите с лунен или марсиански произход. Те се продават за няколко хиляди долара на грам. 

Екземпляри от Луната са сред най-редките вещества, като до момента са открити по-малко от 650 килограма. Значителна част от тези ценни проби се контролират от държавни институции.  

Как да разпознаем метеоритите? 

Метеоритите имат няколко характеристики, които ги отличават от земните скали.  Едно от основните им свойства е магнетизма, тъй като съдържат сплав от желязо и никел. То обаче е характерно и за много от земните метали, така че не може да бъде единствено условие. 

Една от уникалните характеристики на метеоритите е тяхната кора на топене, наречена още и кора на синтез, която се получава при взаимодействието им със земната атмосфера.  

Когато малките камъни навлязат в земната атмосфера, те се движат със скорости, вариращи от 50 000 до 150 000 километра в час. Буквално "сгъстяват" въздуха по пътя си, повишавайки неговата температура, което води до разтопяване на външността на каменния метеорит. 

Тази външна част става толкова гореща, че веднага се отделя, разтапяйки материала отдолу.

Метеоритите губят по-голямата част от масата си, докато преминават през атмосферата, но когато се забавят достатъчно, за да спре топенето, последната останала част от разтопения материал се охлажда, образувайки тънко стъкловидно покритие, наречено кора на синтез, или кора на топене. 

Кората на синтез е с дебелина около 1-2 мм при каменните метеорити. Често е лъскава и черна или по-тъмна от вътрешността. 

Някои видове метеорити имат и други отличителни белези. Повърхността им като цяло е много гладка и без мехурчета, но често има плитки вдлъбнатини и дълбоки кухини, наподобяващи пръстови отпечатъци върху мокра глина. Те се наричат регмаглипти и са характерни най-вече за железните метеорити.

Лунните метеорити пък се идентифицират по техните специфични текстурни, минералогични, химически и изотопни характеристики.

Къде е най-вероятно да намерим метеорит? 

Метеоритът може да падне навсякъде по повърхността на Земята, включително и в океаните. Но има места, където е по-лесно космическите скали да бъдат забелязани.

Обикновено това са пустините, тъй като там няма много растителност, която да скрие метеоритите и дъждове, които биха ги отмили. 

Антарктида е сред най-предпочитаните места за "лов" на метеорити, защото представлява пустиня от сняг и лед, където тъмните и странно изглеждащи скали от космоса се забелязват ясно и отчетливо. Около две трети от всички метеорити, открити на Земята, идват именно от Антарктида. 

Пустините в югозападните региони на САЩ също са популярна дестинация за търсачите на космически скални отломки. 

В някои африкански страни, като Мароко, Намибия и други, търговията с метеорити се развива с бурни темпове през последните години.