Около 56% от океаните са станали по-зелени през последните две десетилетия и това вероятно се дължи на изменението на климата, се посочва в проучване, цитирано от списание Nature. Изследването хвърля светлина върху това как изменението на климата влияе върху океанските екосистеми.

Учените са използвали сателитни изображения, за да установят промените в цвета на океана от 2002 г. до 2022 г., и са открили, че тропическите райони близо до екватора, най-вече между географските ширини 40º на юг и 40º на север, непрекъснато стават по-зелени.

Според изследователите, това откритие е изненадващо, тъй като преди това са очаквали, че ще им трябват данни от над 30 години, за да забележат признаци на изменение на климата в цвета на океаните. Оказва се обаче, че за установяването на промяната са били необходими само 20 години.

Има много причини океанът да промени цвета си, но изследователите казват, че годишните колебания сами по себе си не могат да обяснят подобни драстични промени.

Засега учените не могат да дадат точно обяснение защо цветът на океана се променя, но една от хипотезите е, че процесът може да е свързан с разпределянето на хранителните вещества. Тъй като Земята става по-топла, горните слоеве на океана стават по-слоести, което затруднява веществата, които изхранват зеления фитопланктон, да се издигнат на повърхността.

Но, въпреки че точната причина за промяната предстои да бъде изяснена, учените смятат, че изменението на климата е нейният основен двигател.

Цветът на океана е жизненоважен за разбирането на по-широката екосистема, смята Б. Б. Кейл от Националния океанографски център в Обединеното кралство, който е един от авторите на изследването.

„Причината да се интересуваме от цвета на океана е, че той ни казва нещо за това какво се случва в екосистемата“, коментира Кейл пред сп. Nature.

Авторите на проучването смятат, че цветът на океана може да повлияе на популациите на фитопланктона, тъй като променя количеството светлина, което навлиза в океана. Това в крайна сметка може да повлияе на океанското биоразнообразие, риболова и способността на океана да съхранява въглерод.

„Следователно нашите открития може да са от значение за опазването и управлението на океана“, пишат още авторите на изследването. 

Все пак те уточняват, че е възможно тази промяна да е резултат от по-голям естествен цикъл и да не е свързана с изменението на климата или човешката дейност. Учените са на мнение, че ще бъдат необходими данни за поне 40 години назад, за да може да се установи категорично, че климатичните промени са виновни за смяната на цвета на океаните. 

Едно от предизвикателствата е, че учените трябва да използват множество различни сателити, които измерват цвета на океана по различни начини. Но една от предстоящите сателитни мисии на НАСА ще предложи по-унифицирани измервания, помагайки на изследователите да разберат как климатичните промени влияят на океаните. 

Предвиден за изстрелване през януари 2024 г., този нов сателит ще използва хиперспектрално изображение, за да наблюдава цвета на океана, което ще му позволи да вижда повече дължини на вълните от всеки друг предишен апарат.