Централната банка на Англия (Bank of England) предупреди собствениците на имоти, закупени с кредит, че вноските им ще се повишат драстично в следващите месеци.

Оттам обаче посочват, че домакинствата днес не са толкова задлъжнели, колкото през световната финансова криза.

Домакинствата във Великобритания днес са засегнати финансово, както от нарасналите разходи за живот, така и от по-високите лихви по ипотечните кредити.

Според доклад на BOE, общо 2 млн. домакинства ще плащат по-високи месечни вноски по ипотечните си кредити до 2026 г. спрямо днес. Месечното увеличение при тях ще е между 200 и 499 паунда, равняващи се на 259 и 645 долара, или 458 и 1 143 лева.

При други 1 млн. души, месечните разходи по обслужване на ипотечния им кредит, се очаква да се увеличи с над 500 паунда, или 1 145 лева.

Според данни на централната банка, задълженията на домакинствата днес са по-ниски спрямо историческия максимум, отчетен през 2007 г.

Докладът излиза броени дни, след като 2-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва отчетоха най-високата си стойност за последните 15 години, увеличавайки страховете на домакинствата от „ипотечна катастрофа“, пише CNBC.

Средната лихва по тези заеми вече е 6.7%, сочат данни на Moneyfacts от сряда. Ден по-рано те достигнаха ниво от 6.66%. 

Петгодишните кредити с фиксирана лихва са със средна лихва от 6.20%, спрямо рекордните 6.51%, отчетени на 20 октомври миналата година.

Масова практика е домакинствата на Острова да купуват имоти с 2- или 5-годишни кредити. След тяхното изтичане, собственикът трябва да поднови ипотеката си.

Миналия месец, Централната банка на Англия повиши лихвите до 5%, което беше 13-о поредно увеличение от страна на институцията.