1 януари 2025 г. е възможна дата България да стане част от еврозоната. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев, след като беше изслушан пред комисията по въпросите на Европейския съюз в парламента.

Радев маркира като евентуален проблем паралелното разплащане в лева и евро преди официалното приемане на европейската валута, съобщава darik.bg.

Той уточни, че БНБ и банковият сектор са изпълнили необходимите критерии за присъединяване още през 2020 г. Радев допълни, че не така стоят нещата при останалите институции, които трябва да забързат процеса.

Дянков с критики към бюджет 2023

Номинираният от ГЕРБ-СДС за втори мандат начело на БНБ Димитър Радев, който ще бъде подкрепен и от ПП-ДБ, беше изслушан от депутатите относно готовността на страната да бъде приета в еврозоната.

Радев се обяви срещу идеята на финансовия министър Асен Василев за паралелно разплащане в лева и евро преди официалното въвеждане на европейската валута.

Той поясни, че по план само месец след приемането на еврото ще може да се плаща с двете валути: цените в магазините ще се обявяват в двете валути шест месеца преди и една година след приемането на еврото.

Референдумът на ”Възраждане”: При какви условия ще бъде прието решението

От „Възраждане” отправиха критика, че БНБ бърза с въвеждането на еврото преди да е проведен инициираният от тях референдум. 

Димитър Радев настоя ползите от еврото да бъдат по-активно разяснявани пред обществото, като отговори, че няма нищо по-логично да продължаваме в тази посока, тъй като България е на 95-ия метър от 100-метровата пътека и не е време за размисъл.