Цената на петрола е на път да регистрира трето поредно седмично повишение за първи път от април насам.

"Черното злато" поскъпна в сутрешната търговия в петък, на фона на прекъсванията на доставките в Либия и Нигерия и надеждите за по-голямо търсене на суров петрол поради отслабването на инфлацията в САЩ.

Фючърсите на петрола от сорта брент добавиха 0.1%, до 81.41 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол се покачиха с 1.2%, до малко под 77 долара за барел. И двете разновидности на петрола бележат ръст от около 9% от началото на месеца.

В четвъртък няколко петролни полета в Либия бяха затворени в знак на протест на едно от местните племена срещу отвличането на бивш министър. Междувременно, Shel спря доставките на нигерийския суров петрол Forcados поради потенциален теч на един от терминалите.

Само протестите в Либия могат да отнемат над 250 000 барела петрол на ден от пазара, смятат от консултантската компания ANZ Research.

„Цените на суровия петрол получиха тласък от очакванията, че предлагането на петрол ще се свие. Либия и Нигерия страдат от прекъсвания, а износът на руски суров петрол също намалява“, коментира пред Ройтерс анализаторът на OANDA Едуард Моя.

Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на петрол в света, се споразумяха този месец да задълбочат съкращенията на добивите, които са в сила от ноември миналата година. Това би осигурило допълнителна подкрепа за цените на суровия петрол.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в четвъртък подобри прогнозата си за търсенето на петрол за 2023 г., като добави, че очаква то да нарасне с 2.2% през 2024 г.

Националната банка на Австралия заяви, че ако прогнозите на ОПЕК се осъществят, цената на петрола може да достигне "доста над 100 долара за барел". Според институцията, поевтиняването на щатския долар продължава да повишава цените на суровините.

Потребителските цени в САЩ се повишиха умерено през юни с най-малкия годишен темп от над две години насам. Цените на производител също почти не се повишиха през юни, като годишното увеличение беше най-малкото от близо три години.

И двата индикатора дават надежда на пазарите, че Федералният резерв на САЩ може да е по-близо до края на най-бързата си кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век.