Пилешкото месо е най-популярното в света. То е масово консумирано от населението на общо 70 държави, сочат данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Рибата заема второ място в класацията, следвана от свинското и говеждото. Агнешко се яде най-вече в 5 държави, докато друг вид месо е най-популярно само в две страни.

Къде се консумира пилешко месо?

На островната държава Сейнт Винсент и Гренадини се яде най-много пилешко - около 74.7 кг годишно на човек, докато в Израел, Самоа, Тринидад и Тобаго, както и в Антигуа и Антигуа и Барбуда консумацията е по над 60 кг годишно.

В топ 10 на държавите, в които пилешкото е на почит, попадат още САЩ, Сейнт Лусия, Хонконг, Панама и Барбадос.

Къде се консумира най-много риба?  

Тъй като месото обикновено се определя като животинско, в тази категория се включват рибата и останалите морски храни. 

В Исландия всяка година човек изяжда по 90.6 кг риба. По консумация следват Малдивите, Макао, Кирибати и Хонконг. По над 50 кг риба годишно се изяждат и в Португалия, Сейшелите, Южна Корея, Малайзия и Антигуа и Барбуда.

Къде се консумира най-много свинско месо?

В Хонконг изяждат по 55.2 кг свинско месо годишно - малко повече от Полша, където консумацията е 55 кг. Следват Испания, Литва и Хърватия, изпреварили Макао и Австрия.  В топ 10 по този показател (над 40 кг) са още Чехия и Германия.

Къде се консумира най-много говеждо месо?

Аржентина (46.9 кг), Зимбабве (42.3 кг) и САЩ (37.9 кг) заемат челните три позиции сред страните, които консумират най-много говеждо месо. Годишно в Австралия, Бразилия и Узбекистан се изяждат по над 30 кг говеждо, докато топ 10 се допълва от Канада, ЧАД, Израел и Казахстан.

Какво месо се консумира у нас?

Изнесените данни сочат, че у нас човек изяжда средно на година по 30 кг свинско месо, както и 21.5 кг пилешко месо. Рибата заема третата позиция със 7.4 кг годишно, а консумацията на говеждото е само 3.5 кг на година.

Петото най-популярно месо у нас е агнешкото - с консумация от около 2 кг годишно.