Ципура, скумрия и пъстърва - това са най-търсените риби за консумация у нас. 

Данните са на най-големия ритейлър в страната - Kaufland България, който през 2022 г. е продал над 1.3 млн. килограма риба, рибни и морски дарове, равняващи се на близо 70 ТИР продукция.

Популярността на този хранителен сегмент у нас нараства през последните 20 години, като средната консумация възлиза на 10-12 кг на година на човек, според проф. Стефан Драгоев, ръководител на катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Тя обаче е по-голяма в големите градове на страната, а предпочитанията към различните видове риби са повлияни от географските предпоставки и вкуса на клиентите.

Каква риба предпочитат в различните градове? 

Първият избор на софиянци е ципурата, следвана от лаврак и сьомга. Именно в столицата се купува най-много риба.

В Пловдив предпочитат пъстървата, следвана от ципура. Във Варна и Бургас най-търсени са морските дарове (скариди и миди) и ципура. В морската столица се намира и магазинът на Kaufland, който е рекордьор по продажби на риба, рибни и морски дарове.

Жителите на Русе пък са почитатели на ципура и скумрия.

Данните на Kaufland България сочат още, че рибата в тарелка е на второ място сред най-търсените продукти от клиентите на веригата. Преди нея се нареждат само хлябът и прясно изпечените тестени продукти.

Топ пет на най-търсените продукти от клиентите на Kaufland България: 

1. Хляб и прясно изпечени тестени продукти от пекарната

2. Охладена риба в тарелки

3. Месни продукти

4. Млечни продукти

5. Прясна риба от витрината

Как да познаете прясната риба?

Според проф. Драгоев, има пет основни показателя при избор на прясна риба:

Мирис. Той трябва да е характерен за рибата или да мирише „на море“.

Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата трябва да са ярки. Появата на слуз не е признак за разваляне, тъй като това е естествена защитна реакция при улов. 

Хриле. Хрилните капачета трябва да са плътно прилапнали към рибата и цветът им да е светло червен. Потъмняването им е признак, че рибата не е прясна.

Състояние на коремната част. Коремът не трябва да е издут, а да е с естествената форма на рибата.

Очи. Очите на рибата трябва да са чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността подсказва, че рибата е съхранявана дълго време.

Важен е и начинът, по който съхраняваме този деликатен продукт у дома. Kaufland България продава прясната риба от витрината в специална рециклируема опаковка от алуминиеви нишки, която гарантира запазване на температурата и хигиената чрез машинно запечатване.

На всяка рибна витрина на хипермаркетите на веригата се прави безплатно филетиране. В момента ритейлърът разполага с 28 витрини за прясна риба в 10 града в страната, като за последните пет години броят им е нараснал близо четири пъти.

„Лидерството в ритейла изисква от нас да поддържаме най-високо качество на най-чувствителния към качеството асортимент – прясната риба. Инвестицията в разнообразния асортимент на рибните ни витрини е инвестиция в доверието на клиентите ни“, подчерта изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Поръчка по каталог 

Ако клиентът не открие желаната от него риба в постоянния асортимент на веригата, ритейлърът може да се ангажира да я поръча и достави в хипермаркета.

Сред екзотичните видове, за които се предлага тази услуга, са морски дявол опашка, омар, лаврак и ципура с тегло над 1 кг, както и калкан и набиращата популярност у нас риба фагри. 

Контрол на качеството

Най-големият ритейлър у нас налага шестстепенен допълнителен контрол на качеството на прясната риба.

Той се реализира по цялата верига – завишени критерии към доставчиците и внимателен избор на артикулите, през логистика и контрол на приема - последователно в централния склад на компанията и във филиалите, до начина на съхранение и излагане на продуктите на витрините. 

Ангажиментът на Kaufland България за обезпечаване качеството на предлаганите стоки и услуги е част от философията на компанията. От началото на 2023 г. ритейлърът е инвестирал близо 300 000 лв. в контрол на качеството на продуктите, предлагани в магазинната мрежа.

През януари тази година компанията стартира серия от публични дискусии, посветени на качеството на храната „Да поговорим за качеството на храната“, насочени към предоставяне на експертна информация, свързана с проследяване на качеството на отделни продуктови групи.

През следващата седмица веригата стартира и нов видеопроект, посветен на качеството на храната с дългогодишния журналист и експерт по темата Биляна Гавазова.