Отдавнашната любовна афера на САЩ със сладоледа изглежда затихва.

Консумацията на обикновен млечен сладолед, който не включва замразено кисело мляко, шербет или сладоледи без или с ниско съдържание на мазнини, намалява от години, според министерството на земеделието на САЩ.

През 1986 г. средностатистическият американец е изяждал по 8.1 кг обикновен сладолед, според данни на министерството. През 2021 г. това количество е намаляло с една трета до едва 5.4 кг на човек.

В продължение на години сладоледът беше нещо повече от замразен десерт. Той беше спасителен пояс за американски пивовари по време на Сухия режим и средство за повдигане на духа сред войниците по време на Втората световна война.

До 50-те години на миналия век сладкото лакомство се беше превърнало в американско съкровище.

Подобно на пълномасленото мляко, газираните напитки, червеното месо и други бивши герои на американския начин на хранене, сладоледът е изследван внимателно за ефекта си върху здравето и околната среда.

След като достига пик през 40-те години на миналия век, наличността на обикновен сладолед на глава от населението започва да намалява през 90-те и през първото десетилетие на новия век, тъй като загрижени за здравето си потребители застанаха срещу съдържащата захар и мазнини храна или започнаха да я третират като скъпо лакомство, което консумират от време на време.

От бира до сладолед

Години наред сладоледът заемаше ценно място в американска културна и кулинарна история. Няколко ключови момента помагат за популяризирането му през 20-и век, казва пред CNN Мат Сигъл, автор на книгата “Тайната история на храните“.

Първо е периодът на Сухия режим, когато алкохолът става незаконен и “много от първите американски пивоварни се насочват към сладоледа,” казва Сигъл. Anheuser-Busch и Yuengling започват да произвеждат сладолед.

“Съставките на сладоледа, като захар и мазнини, са приличен заместите на алкохола, ако някой иска да удави емоциите си,” допълва Сигъл. Сладоледът е “най-добрата успокояваща храна.”

Употребяващите алкохол заменят питието със сладолед, а за производителите му Сухият режим се оказва благодат.

“Те са доста оптимистично настроени относно продажбите и споделят мнението, че тази година ще има голямо увеличение спрямо миналата,” се казва в публикация от май 1923 г. на изданието Ice Cream Field.

Интересът към сладоледа продължава и през Втората световна война, подкрепен от използването на замразения десерт от страна на правителство за повдигането на духа на войниците.

През 1946 г. САЩ е произвеждала по над 10 кг сладолед на глава от населението, според министерството на земеделието.

След войната новата междущатска магистрална мрежа и все по-широкото навлизане на фризерите за лична употреба правят сладоледа по-достъпен по пътищата и у дома. “Сладоледът и всичко около него беше до голяма степен новост. Нещо специално”, казва Сигъл.

Тръпката от мелбата или от сладоледа във фунийка вече не е същата, както тогава.

“Смятам, че част от причината за намаляването на популярността на сладоледа е, че тази новост изчезва,” казва той. На фона и на засилващите се опасения относно ефекта на захарта върху здравето, имиджът на сладоледа на здравословно лакомство се топи.

Сигъл отбелязва още едно нещо, което не помага в тази ситуация, а именно, че един от хората, които се изправят срещу сладоледа и производството на млечни продукти, е Джон Робинс - някогашният наследник на сладоледената империя Baskin-Robbins.

След преждевременната смърт през 1967 г. на Бърт Баскин - чичо на Робинс и съосновател на сладоледената империя, “започвах да смятам, че колкото повече сладолед консумира човек, толкова по-вероятно е да има сърдечни заболявания, диабет и надномено тегло,” казва Робинс, според статия в списание Life Extension.

Робинс се оттегля от семейния бизнес преди десетилетия и посвещава живота си на проповядването на храните на растителна основа и защитата на правата на животните.

Опасенията относно захарта (и устойчивостта) зачестяват с годините. Лукас Фюс, старши анализатор млечни продукти в Rabobank, подозира, че здравният въпрос е една от причините за намаляването на популярността на сладоледа.

Консумацията на нискомаслен и обезмаслен сладолед се представя по-добре в периода 1986 – 2021 г., нараствайки от 2.76 кг на човек през 1986 г. до 2.90 кг през 2021 г.

Има и нещо друго, а именно, че хората днес разполагат с много повече десерти, в сравнение с миналото. В хранителния магазин сладоледът се конкурира с пакетираните бисквити, сладките десертчета и различните сладкиши. Във фирзера в магазина пък има замразени торти, чийзкейк и други.

“Тъй като хората имат по-голям избор и мислят все повече за здравето си, сладоледът не печели тази битка,” посочва Фюс.

Други смятат, че причината не е, че американците вече не харесват сладолед, а просто, че вкусът им е еволюирал и в днешно време повече хора предпочитат по-луксозни опции и конкретни вкусове, които струват повече.

С годините сладоледът се предлага в по-малки опаковки, казва Джон Крофърд от компанията за потребителски проучвания Circana.

“Има една промяна от онези големи семейни опаковки към по-индивидуални”, допълва той. Намаляването на консумацията на глава от населението може би се дължи на факта, че “всеки път купувате по-малки количества.”

От Circana отчитат спад в количествата в последните години. Според данните на компанията, купуваните количества намаляват с около 8% в периода 2018 – 2022 г. За същия период обаче продажбите в долари нарастват, което означава, че хората плащат повече за по-малко количество.

Еволюцията в размерите беше съпроводена с нарастване на видовете и вкусовете сладоледи, отбелязва той. С по-малките размери на опаковките хората могат да опитват различни вкусове или да купуват тези, които им харесват, без да се притесняват дали ще се харесат на всички.

По-малките опаковки обаче са по-скъпи от по-големите, особено когато са дело на първокласни марки.

Тази промяна означава, че сладоледът “може да повече лакомство, отколкото основен хранителен продукт, който може да имате във фризера си,” казва Крофърд.

Въпреки че тенденциите може да са против традиционния сладолед, той все още е значителен пазар. През 2022 г. продажбите на млечен сладолед възлизат на около 7 млрд. долара, според Circana.

Всеки, който се приближава към началото на опашката в кварталния магазин за сладолед в гореща лятна нощ, пък знае какво е усещането.

Дебора Лий е притежавала магазина за сладолед Blue Ridge Ice Creams в Северна Каролина в продължение на 28 години, преди да се оттегли. Днес тя обучава начинаещи предприемачи как да правят сладолед.

Непреходността на продукта е причината, “поради която се захванах със сладоледа. Мисля, че той ще продължи да бъде част от ежедневието на хората,” допълва тя.