Изкуственият интелект (AI) ще бъде най-големият балон на всички времена, според главния изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект с отворен код Stability AI.

В разговор за изкуствения интелект с анализатори от UBS главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостак заяви: “Мисля, че това ще бъде най-големият балон на всички времена.”

Той добави също така, че технологията е в много ранен етап на развитие и не е готова за масово използване в индустрии, като банковата. “Наричам го ‘дот AI’ балона и той все още не е започнал да се надува,” заяви Мостак.

Stability AI е компанията, която стои зад Stable Diffusion - един от другите популярни инструменти с генеративен AI, освен OpenAI.

Stable Diffusion позволява на потребителите да генерират реалистични изображения по предварително зададен текст. Той има над 1 милион потребители и е набрал над 100 млн. долара от инвеститори, сред които Coatue и Lightspeed Venture Partners.

Мостак, който е съосновател и главен изпълнителен директор, беше обвиняван в подвеждащи твърдения относно своя произход, постижения и партньорства. Той оспори всяко едно от тях в подробен отговор в личния си блог.

Генеративният AI пленява въображението на мнозина, в това число учени, ръководители на компании и ученици, заради способността си да възпроизвежда подобен на човешкия език и визуално съдържание от нулата в отговор на потребителски подсказки, използвайки огромни количества данни.

AI съществува отдавна, като технологията днес е често срещана в онлайн сърфирането, платформите на социалните медии и домашните помощници.

Освен за потребителски приложения, технологията се използва още в медицината, транспорта, роботиката, науката, образованието, финансите, отбраната и други индустрии.

По-нова форма на AI, която се появи в последно време, е генеративният AI, който е използват в инструменти, като популярния чатбот ChatGPT, както и в Google Bard, Microsoft Bing Chat и в генератори на изображения, като Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Мостак твърди, че общите инвестиции, необходими в сферата на изкуствения интелект, вероятно са около 1 трлн. долара, “защото технологията е по-важна от 5G като инфраструктура за знания,” и предположи, че банки, като UBS, ще трябва да приемат технологията, тъй като тя представлява “огромен пазар.”

Според него обаче, тя все още е в „ранните етапи“ на развитието си. “Все още не е съвсем готова” да бъде мобилизирана мащабно в големи индустрии, като финансовите услуги, “но виждаме нейната стойност,” каза още Мостак.

Той заяви, че компании, които не използват AI по правилния начин в своя бизнес, ще бъдат “наказвани” от фондовия пазар.

Експертът посочи като пример Google, която изгуби 100 млрд. долара от пазарната си капитализация за ден, след като нейният чатбот Bard предостави неточна информация в промоционално видео при представянето си.

Google се конкурира агресивно с Microsoft за спечелването на надпреварата за изграждане на по-усъвършенствани AI инструменти.

“Мисля, че това е реално. Смятам, че на пазара няма много инвестиционни възможности и ще видите как хората се пренасочват от най-добрите производители на чипове към компании, които използват технологията, за да подпомагат финансовите си резултати.

Ще видите как пазарът ще наказва онези, които не използват това,” заяви Мостак. “Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми в следващите няколко години,” допълни той.