Доларът се търгува близо до едногодишно дъно спрямо другите основни валути, докато инвеститорите изчакват нови катализатори, за да преценят дали щатската валута може да поевтинее с още след изнесените през миналата седмица данни за инфлацията в САЩ.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се понижи леко до 99.84 пункта по-рано днес, след като в петък падна до най-ниското си ниво от април 2022 г.

Миналата седмица индексът записа най-лошото си седмично представяне за 2023 г., след като нови данни показаха, че инфлацията в САЩ отслабва, а потребителските цени отчитат най-малкото си повишение на годишна основа от повече от две години, което отне част от натиска върху Федералния резерв да продължи да повишава лихвите.

"Смятам, че доларът може да остане под натиск от разпродажби," казва пред Reuters Керъл Конг, валутен анализатор в Commonwealth Bank of Australia. "Пазарите са фокусирани върху края на цикъла на затягане на паричната политика от страна на Фед."

Еврото поскъпна до 17-месечен връх от 1.1256 долара, докато паундът добави 0.15% до 1.3094 долара, доближавайки се до достигнатия миналата седмица максимум от 1.3144 долара, което беше и най-високото ниво от април 2022 г.

Паричните пазари до голяма степен са калкулирали увеличение на лихвите с 25 базисни пункта по-късно през месеца, но очакват лихвените проценти да започнат да падат още през декември.

В същото време инвеститорите очакват Европейската централна банка и Централната банка на Англия да продължат със своя цикъл на затягане на паричната политика.

Японската йена поскъпна леко до 138.66 спрямо долара и остава на над 4% от седеммесечното дъно, достигнато през миналия месец.

Следващото заседание на Централната банка на Япония ще бъде през следващата седмица, като инвеститорите ще следят дали тя ще започне да променя супер облекчената си парична политика.

При другите валути, австралийският долар ограничи част от ръста си отпреди след публикуването на протокола от последната среща на Централната банка на Австралия. Той за последно поскъпваше с 0.07%, до 0.6821 долара.

Новозеландският долар, който записа понижения във вчерашната сесия, поскъпва с 0.1%, до 0.6332 щатски долара.

Двете валути, които често са използвани като ликвидни заместители на китайския юан, поевтиняха в понеделник, след като изнесените данни за БВП на Китай за второто тримесечие показаха, че китайската икономика нараства със слаби темпове на фона на по-слабото търсене в страната и в чужбина.

Офшорният юан поскъпва минимално до 7.1749 спрямо долара.