Призивите за слагане на край на зависимостта от щатския долар за търговски цели се увеличават.

Все повече страни - от Бразилия до държави в Югоизточна Азия, призовават търговията да се извършва в други валути, освен в долари.

Щатският долар царува в световната търговия от десетилетия, не само защото САЩ е с най-голямата икономика в света, но и защото петролът - ключова суровина, от която се нуждаят малки и големи икономики, се търгува в долари. Повечето суровини също се търгуват в долари.

След като Федералният резерв на САЩ обаче започна да вдига агресивно лихвите с цел борба с инфлацията, много централни банки по света го последваха, за да ограничат отлива на капитали и рязкото обезценяване на техните собствени валути.

“Диверсифицирайки резервите си в повече валути, те може би могат да намалят натиска върху вътрешните си сектори,” казва пред CNBC Седрик Чехаб от Fitch Solutions.

Трябва да е ясно, че щатският долар остава доминиращата валута в глобалните валутни резерви, въпреки че делът на „зелените пари“ от резервите в чуждестранна валута на централните банки е намалял от отчетените близо 70% през 1999 г., сочат данни на МВФ.

Щатският долар е съставлявал 58.36% от глабилните резерви в чуждестранна валута през четвъртото тримесечие на миналата година, според данните на МВФ.

Еврото остава на второ място с 20.5% дял, докато китайският юан държи едва 2.7% дял от световните резерви в чуждестранна валута през същия период.

Китай е един от най-активните играчи при оказването на този натиск, предвид доминиращата позиция на страната в световната търговия в момента и факта, че тя е втората най-голяма икономика в света.

Изчисления на CNBC въз основа на данни на МВФ за 2022 г. показват, че контенентален Китай е най-големият търговски партньор на 61 страни, ако се комбинират вносът и износът. За сравнение, САЩ е най-големият търговски партньор на 30 страни.

“Увеличаващата се икономическа мощ на Китай означава, че тя ще оказва повече влияние върху световните финансови институции и търговия,” казва Чехаб.

Китай, която отдавна е сред двете чуждестранни държави с най-голямо притежание на щатски държавни ценни книжа, намалява стабилно притежанието си на щатски дълг.

Китай притежава щатски държавни ценни книжа за близо 849 млрд. долара към февруари тази година, според най-новите данни от министерството на финансите на САЩ. Сумата е на 12-годишен минимум.

Променяща се динамика

Китай обаче не е единствената страна, която призовава за отделяне от щатския долар.

Президентът на Бразилия Лула да Силва посети Пекин през април, където призова за намаляване на зависимостта от щатския долар по отношение на глобалната търговия.

Стойността на търговския стокообмен между Бразилия и Китай е достигнала 150 млрд. долара през 2022 г., което представлява 10% скок на годишна база, според S&P Global Market Intelligence.

По време на посещение в Китай наскоро премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим предложи създаването “Азиатски валутен фонд” с цел намаляване на зависимостта от щатския долар.

В свое интервю по-рано през месеца министърът на търговията на Малайзия също изрази опасенията на страната му по отношение на зависимостта на Азия от щатския долар.

На срещата на ASEAN в Индонезия през март финансови министри и централни банкери са обсъждали идеята за намаляване на зависимостта от долара, японската йена и еврото и преминаване към сделки в местни валути.

В началото на април индийските медии информираха, че министерството на външните работи на страната е обявило, че Индия и Малайзия започват да търгуват в индийски рупии.

Икономически ползи

Анализатори твърдят, че променящата се икономическа динамика предизвиква така наречената тенденция за „дедоларизация“, която може да облагодетелства местните икономики по редица начини.

Търговията в местни валути “позволява на износителите и вносителите да балансират рисковете, да имат повече опции за инвестиране, повече сигурност относно приходите и продажбите,” казва бившият посланик на Бразилия в Китай Mаркос Карамуру.

Друга полза за страните, които се дистанцират от използването на долара като посредник в търговията, е, че това “ще им помогне да се изкачат по веригата на стойността,” казва Марк Тинкър от ToscaFund Хонконг.

Междувременно, възходът на икономическите блокове без участието на САЩ също насърчава тези икономики да оказват натиск за по-мащабно използване на техните валути. От МВФ изчисляват, че Азия може да допринесе с над 70% за световния икономически растеж тази година.

Геополитически опасения

Геополитическите рискове също ускоряват тенденция за дистанциране от долара.

“Политическият риск причинява много несигурност и променливост около това доколко, всъщност, доларът е валута убежище,” казва Галвин Чиа от NatWest Markets.

Тинкър казва, че това, което е ускорило призивите за дедоларизация, е решението на САЩ да замрази руските резерви в чужда валута след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Юанът е заместил долара като най-търгуваната валута в Русия, според Bloomberg.

Досега САЩ и нейните западни съюзници са замразили над 300 млрд. долара руски валутни резерви и наложиха множество санкции на Москва и олигарсите в страната. Това принуди Русия да премине към търговия в други валути и да увеличи златните си резерви.

“Сега откриваш, че ако си против външната политика на САЩ, рискуваш резервите ти в чуждестранна валута да бъдат замразени или конфискувани. Не разполагаш с алтернативно място, където да оставиш тези активи,” казва Тинкър.

В Близкия изток основният износител на петрол Саудитска Арабия е дала индикации, че е отворена да търгува и в други валути, освен в долари.

Анализатори не очакват пълно отделяне от деноминираната в долари петролна търговия в краткосрочен план, но Чехаб смята, че това, което те казват, е, че "в града има още един играч и искаме да видим как можем да търгуваме с него на двустранна основа, използвайки юана".  

Доларът остава цар

Въпреки бавното подкопаване на хегемонията на долара, анализатори твърдят, че не се очаква щатската валута да бъде детронирана в близко бъдеще, просто защото в момента няма други алтернативи.

“Еврото е донякъде несъвършен фискален и паричен съюз, японската йена, която е още една резервна валута, има много структурни предизвикателства по отношение на високата задлъжнялост,” казва Чехаб.

Китайският юан също не може да се справи с тази задача, допълва той.

Данни на МВФ показват, че към четвъртото тримесечие на 2022 г. повече от 58% от глобалните резерви в чуждестранна валута са в долари. Това е над два пъти повече от дела на еврото, което е втората най-използвана резервна валута в света.

Международната резервна система все още е доминирана от щатските резерви система,” казва Чиа от NatWest.

“Докато не разполагаме с друга валутна система или икономика, която е готова да се доближи до този международен обхват, конвертируемост, свободно търгуване и отговорност на резервна валута, е трудно да се каже, че доларът може да бъде изместен в близките 3-5 години, освен ако някой не се намеси.”