Викторианците смятали, че морският въздух носи ползи за здравето - и се оказва, че са прави.

Проучвания показват, че самото му вдишване помага на мозъка и тялото да произвеждат химикалите, от които човек се нуждае, за да е здрав и да се чувства добре.

Неврологът д-р Рейчъл Тейлър обяснява: „Когато хората вдишват морски въздух, йоните, съдържащи се в него, увеличават функционалността на мозъка с 47%. Те създават нови невронни пътища, които - просто казано - ви позволяват да мислите с повече яснота.“

Неврологът добавя, че самото пътуване до плажа носи чувство на „благоговение и учудване“, съобщава Daily Mail.

Тя обяснява: „Крайбрежието е добра среда за всички и особено за тийнейджърите, които се борят с ниско самочувствие. Когато се огледате около себе си и се свържете с околната среда, разбирате, че има нещо по-голямо от вас.

Изпитването на страхопочитание и удивление увеличава усещането за благополучие и вдъхновява творчеството“, допълва тя.

Неврологът, сътрудничещ си с компанията TOG24 в рамките на изследването, отбелязва, че е необходим само един ден край морето, за да започне този положителен процес.

Семейната разходка по крайбрежието носи допълнителни предимства, отбелязва д-р Тейлър.

Тя казва: „Разходките повишават нивата на окситоцин - хормона на общността. Ако чувствате, че не принадлежите или не сте част от нещо, вие не произвеждате окситоцин. Една семейна разходка край морето ще го освободи и ще накара всеки да се почувства принадлежащ към нещо.“

Морският въздух не е единственият аспект на разходките край брега, който повишава настроението. Хубаво е да обърнете погледа си нагоре, когато крачите край морето, съветва неврологът. 

„Когато погледнете към небето, мозъкът получава сигнал от очите ви да се събуди. Моментално ще се почувствате заредени с енергия,“ допълва тя.

Д-р Тейлър посочва, че усещането на пясъка под краката научно доказано намалява възпаленията и помага на 7 000 нервни окончания да се свържат със земята.