Лъскавите небостъргачи в Източен Лондон, построени преди почти 40 години, са дом на централите на най-големите банки в света и на десетки хиляди техни служители.

Но в днешно време офис кулите в Canary Wharf са по-тихи от обикновено, а ресторантите и баровете в района са празни. До голяма степен това е резултат от преминаването към дистанционна работа по време на пандемията, която доведе до срив на пазарите на офиси по целия свят.

И докато фирмите се приспособяват към хибридната работа, много от тях намаляват обема на използваните от тях физически офис пространства.

HSBC наскоро обяви, че ще напусне дългогодишната си централа в Canary Wharf в края на 2026 г. и ще премести своите 8000 служители в по-малко пространство в централния банков район на Лондон на около 5 километра на запад.

Напускането на банката предизвика спекулации за бъдещето на целия район, пише The New York Times. 

Ходът идва в момент, в който собствениците на Canary Wharf - специално построен център за финансови услуги от 128 акра, се опитват да го активизират отново, като добавят още жилищни сгради, изграждат лаборатории, за да примамят научни работници и организират серия от културни събития.

Тяхната визия, която стана по-важна поради пандемията, е да превърнат района в място за живеене, работа и забавление, а не само за банкери.

И вече има доказателства, че усилията им започват да дават плодове. Сега високите етажи са пълни с жители, които разхождат кучетата си по протежение на водните канали, а тревните площи сред офис кулите са се превърнали в импровизирани кина на открито.

Няколко стартиращи компании в сферата на науката и здравеопазването се преместиха в района, а трафикът до жп гарата Canary Wharf през уикендите през юни беше почти два пъти по-висок, отколкото преди пандемията.

Под заплаха ли е финансовото оцеляване на Canary Wharf? 

Някога скептиците не бяха сигурни, че районът може да избегне финансовия крах. До 80-те години на миналия век той представлявал изоставен док, когато строителни предприемачи и бизнесмени виждат потенциал за изграждането на огромни офиси.

Canary Wharf преодолява краха на търговските имоти през 90-те години, фалита на първите предприемачи през 1992 г. Olympia & York и ожесточената конкуренция с най-стария банков район в Лондон, преди да бъде купен от инвестиционната група Brookfield Property Partners и суверенния фонд на Катар през 2015 г.

Canary Wharf Group отказва да коментира напускането на HSBC, но напрежението, пред което е изправена, засяга и централните квартали в градове, като Чикаго, Ню Йорк, Хюстън и Сан Франциско, тъй като наемодателите се затрудняват да отдават свободните офис площи.

Стойността на търговските недвижими имоти в Съединените щати падна с 506.3 милиарда долара през трите години до 2022 г.

Това затруднява и финансирането, тъй като кредиторите не са толкова склонни да отпускат заеми на собствениците на офис сгради във време на нарастващи лихвени проценти.

Столицата на Великобритания изпитва същите трудности, макар и в по-малка степен. Цената на търговските недвижими имоти в града намалява, но делът на незаетите офиси в Централен Лондон е бил 8.4 процента през първите три месеца на 2023 г. и 17.3% в Canary Wharf, по данни на Knight Frank.

За сравнение, Долен Манхатън е имал рекорден процент на свободни работни места от 25.6% през същия период, според фирмата за недвижими имоти Colliers.

Canary Wharf Group, която притежава земята и около 40% от сградите на нейната територия, ще трябва да преживее предстоящите трудности.

В доклад от май компанията за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на Canary Wharf Group, позовавайки се на затруднения пазар, предстоящото рефинансиране на дълг от 1.4 милиарда паунда и натиска за продажба на активи с отстъпка.

В отговор на понижаването на рейтинга групата заяви, че е в „силна финансова позиция“, като нарече доклада отражение на по-широкия пазар и посочи, че нейните активи възлизат общо на 3.6 милиарда паунда, или 4.7 милиарда долара.

Освен HSBC, международната правна кантора Clifford Chance също беше сред компаниите, които обявиха, че напускат Canary Wharf. Изискванията за гъвкаво пространство е една от причините, поради които фирмата избра да се премести в централен офис в Лондон през 2028 г.

Има шанс ходът ѝ да бъде последван и от други компании. Скорошното придобиване на Credit Suisse от швейцарската банкова група UBS и заявките за последващи съкращения повдигнаха въпроси относно наемането на офисите ѝ в Canary Wharf.

Но дори и повече фирми да напуснат, анализаторите казват, че компании в други сектори - може би такива, които иначе биха били изместени от Централен Лондон, в крайна сметка, ще ги заменят.

Стартъпи и жилищни пространства заменят банковите офиси 

Един от основните залози на Canary Wharf в град, който се бори с недостига на жилища, е жилищен квартал от 23 акра, който може да помогне на собствениците да се защитят от нарастващата популярност на дистанционната работа.

Групата сигнализира, че да направи района по-пригоден за живеене е сред нейните приоритети, включително добавяне на училища и магазини, както и повече зеленина, и възможности за водни спортове и атракции.

Другият важен елемент от стратегията е привличането на биотехнологични компании, стартиращи фирми и държавни здравни агенции. В някои отношения този план изглежда работи.

Броят на посетителите на Canary Wharf през юни съответства на нивата отпреди пандемията, според агенцията, която контролира транспорта в Лондон.  

Трафикът се увеличи значително след откриването на новата железопътна линия Елизабет, която свързва района с Централен Лондон и летище Хийтроу.  

И все пак лондончани, свикнали да гледат на Canary Wharf като на "банкерски център", все още не са склонни да прекарват повече време от необходимото там, пише още The New York Times.