Сингапур изпреварва Япония и вече може да се похвали с най-влиятелния международен паспорт в света, като притежателите му получават безвизов достъп до 192 от 227 страни и територии на планетата.

Това показват данните от новия тримесечен доклад на базираната в Лондон консултантска компания за глобално гражданство и пребиваване Henley & Partners.

Германия, Италия и Испания се нареждат на второ място, като техните паспорти осигуряват безвизов достъп до 190 дестинации.

Японският паспорт губи челната си позиция за първи път от пет години и отстъпва до третото място в класацията, което дели с документите на Австрия, Финландия, Франция, Люксембург, Южна Корея и Швеция. Всичките те осигуряват на притежателите си безвизов достъп до 189 дестинации.

Глобалната класация се изготвя въз основа на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която подрежда паспортите по света въз основа на броя на дестинациите, до които те осигуряват достъп без необходимостта от предварително изваждане на виза.

След шестгодишно пропадане в класацията, британският паспорт изглежда стабилизира позициите си и се изкачава с две места до четвъртото, което за последно заемеше през 2017 г.

Отстъплението на САЩ в класацията обаче продължава вече десетилетие, като американският паспорт пада с още две места в подреждането - до осмата позиция, осигурявайки безвизов достъп до едва 184 дестинации.

Великобритания и САЩ си поделяха първото място в индекса преди близо 10 г. през 2014 г., но отстъпват позиции оттогава.

От страните в челната десетка на класацията САЩ отчита най-малко увеличение в резултата си в индекса на Henley през последното десетилетие. Американският паспорт осигурява на притежателите си безвизов достъп само до 12 дестинации повече в периода 2013 – 2023 г.

За сравнение, този на Сингапур е разширил достъп до нови 25 дестинации, изкачвайки се с пет места в последните 10 години, за да достигне до челната позиция.

След като през миналата година заемаше 17-о място в класацията, тази година България се изкачва в подреждането и дели 13-ата позиция с Румъния и Монако. Българският паспорт осигурява безвизов достъп до 176 държави и територии по света.

Това е и най-високото класиране на българския паспорт в ранглистата, след като при първото ѝ издание през 2006 г. стартира на 29-а позиция.

Афганистан остава закотвена на дъното на класацията, като паспортът на страната осигурява на притежателите му безвизов достъп до едва 27 държави, следвана от Ирак (29) и Сирия (30).

Общата тенденция, която се очертава в 18-годишната история на класацията, е към по-голяма свобода на пътуване. Средният брой на дестинациите, които пътуващите могат да посещава безвизово, се е удвоил от 58 през 2006 г. до 109 през 2023 г.

Въпреки това, разликата в глобалната мобилност в челото и в дъното на индекса сега е по-голяма от когато и да било, като гражданите на Сингапур имат безвизов достъп до 165 повече дестинации от тези на Афганистан.

Използвайки данните от паспортния индекс, от Henley & Partners са изготвили и ново проучване на отношението между отвореността на една държава към чужденци (на гражданите на колко държави се позволява да пресичат границите ѝ без виза) и свободата на пътуване на собствените ѝ граждани.

Данните сочат, че България допуска безвизово граждани на 92 държави, докато в същото време българските граждани могат да пътуват без виза до 176 страни. 

20-те най-отворени страни са малки островни нации или африкански държави, с изключение на Камбоджа. По света има 12 напълно отворени страни, които предлагат безвизов достъп или издават виза при пристигане на притежателите на всичките 198 паспорта в света (без техния собствен).

Това са Бурунди, Коморските острови, Джибути, Гвинея-Бисау, Малдивите, Микронезия, Мозамбик, Руанда, Самоа, Сейшелите, Източен Тимор и Тувалу.

В дъното на индекса на отвореността на Henley има четири държави, които не позволяват безвизов достъп с нито един паспорт – Афганистан, Северна Корея, Папуа Нова Гвинея и Туркменистан.