Може би ви е трудно да се концентрирате на работното място, когато температурите се покачват, а всеки втори човек, когото следвате в Instagram, изглежда е на почивка.

Ако ви се иска да сте на друго място, а не на работа това лято, не сте единствени - проучване на Харвардския университет установява, че служителите не са толкова продуктивни в по-горещо време - затворени вътре в слънчев ден те си мечтаят да бъдат навън.

Дори и да не можете да „се скатавате“ на работното място или да си вземете почивка, като цяло, е възможно да работите по-малко и въпреки това да бъде продуктивни през лятото.

“Ако работите по-малко часове през лятото, това не означава, че неглижирате отговорностите си и се справяте лошо,” казва пред CNBC Мариса Джо Мейс, създател на съдържание в TikTok и основател на стартъп, която измисля фразата за работното място Bare Minimum Mondays (Понеделници с абсолютен минимум усилия).

“Това просто означава, че се освобождавате от очакването, че трябва да полагате свръхусилия на работното си място, което е нелепо по време на сезона на почивките,” допълва тя.

Може да звучи контраинтуитивно, но минали проучвания показват, че забавянето на темпото на работното място може да помогне за ограничаване на стреса, което пък улеснява концентрацията и помага на продуктивността.

Мейс и двама експерти по продуктивността споделят най-добрите си съвети за това как да свършим повече работа за по-малко време през лятото:

Ограничете списъка си със задачи за вършене

През лятото дайте приоритет на свързаните с работата задачи, въз основа на това кои от тях са най-спешни, следвани от онези, които ви носят най-голяма радост.

“Хората смятат, че не са толкова продуктивни, когато нямат яснота за това върху какво, всъщност, би трябвало да се фокусират,” казва Лаура Вандеркам, експерт по управление на времето.

“Когато имате по-изчистен списък със задачи за вършене и усещане за това как да се справи с всичко в него, тревогата, че сте се захванали с прекалено много неща, е по-малка,” допълва тя.

На първо място, Мейс препоръчва ограничаване на административните дейности, които „изяждат“ част от времето ви, като прекарването на час в приготвяне за работа или в организирането на вашето работно място.

“Можете ли да си сложите изолиращи шума слушалки, вместо да участвате във всеки разговор с колега, който минава покрай вас? Можете ли да проверявате електронната си поща веднъж на всеки час, вместо на всеки 10 минути?” казва Мейс.

“Ако се отървете от всички тези неща, които отвличат вниманието, това може да ви спести време и енергия, което пък означава, че можете да свършите работата си по-бързо и да излезете навън.”

Правете малки почивки

Когато усетите спад в енергийните нива, имайте малко милост към себе си и направете малка почивка – поне 5-10 минути.

Предоставяйки възможност на мозъка ви да почине, ще помогнете за запазването на концентрация и мотивация, когато работите, казва Сара Саркис, психолог и директор в базираната във Финикс компания за коучинг Exos.

Освен това, “колкото повече контрол имаме над нашата работа, толкова по-овластени се чувстваме,” допълва тя.

“Възползвайки се от тези малки промеждутъци, независимо дали става въпрос за 10-мунитна почивка или двучасов обяд, е доза адреналин, която ни мотивира да работим по-ефективно.”

Планирайте забавни дейности

Вместо да позволявате на мислите за забавления през лятото да ви разсейват на работното място, планирайте някакви дейности, така че да може да им се насладите, когато вече не сте на работа.

“Какви преживявания биха ви накарали да сметнете, че сте имали едно наистина добро лято? Дали това би могло да бъде нов ресторант със забавна площ за сядане на открито или прекарването на повече време край басейна?

Направете си резервации или насрочете тези неща през свободното си време,” казва Вандеркам.

Опитайте да не вършите по няколко неща наведнъж

Дори и мултитаскингът да ви изглежда като продуктивна практика в момента, тя може да се отрази на концентрацията ви и да удължи времето, което е необходимо, за да приключите с дадена задача.

За да минимизирате прекъсванията и да свършите повече неща, Мейс препоръчва работата по едно единствено нещо във всеки един момент, или заделянето на 2 до 4 часа на ден, в които тя се фокусира върху един проект без прекъсвания.

Тя твърди, че в някои случаи тази практика ѝ е помогнала да намалява работния си ден от 8 на 4 часа.

“Ще се изненадате колко по-бързо можете да свършите със задачите си, ако изключите телефона си и наистина се потопите в това, което вършите,” казва Мейс.

Времето, което сте щели да прекарате в работа, може да бъде използвано за почивка, да се видите с приятели или пък, ако не можете да си тръгнете по-рано от работа, за проучване на интересни неща, които бихте могли да правите през лятото.