Бирата все още е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ). 

През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка.

13% от продажбите на пиво в страната се реализират през сегмента на заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа и малки търговски обекти (т.н. „студен“ и „топъл“ пазар).

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% поне веднъж месечно.

Най-големи любители на пивото продължават да са потребителите от района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна –  10 пъти, сочат още данните на Съюза на пивоварите.

За първото полугодие на настоящата година са направени над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

За същия период членовете на съюза са разширили продуктовата си листа с още 8 нови асортимента. И този сезон хит продължават да бъдат безалкохолните бири, премиалните марки и пивото със силно подчертан хмелов аромат.

През 2022 г. от пивоварните предприятия са пуснати на пазара 20 440 т стъклени бутилки, от които 57% са за многократна употреба. В ход е новата инициатива на членовете на СПБ „Върни ме“. 

10 000 магазина в страната имат поставен стикер със знака „Върни ме“, който има за цел да насърчи връщането на оборотните бутилки от бира в търговската мрежа. При правилна употреба, стъклените бутилки могат да се използват много пъти в производствения процес.

Само през миналата година в страната са произведени 58 тона висококачествен хмел, който - освен за родното производство, се изнася за редица страни, включително за най-големия производител на бира в ЕС – Германия. 

Според действащия и днес български държавен стандарт – БДС от 1981 г., пивото е слабоалкохолно питие, произведено чрез ферментация на пивна мъст от малц (заместители на малца), хмел и хмелови продукти и вода, с използване на пивоварни дрожди.