На около 40 км южно от столицата на Руанда – Кигали, разположена в окръг Бугесера, строителни машини и работници със светлоотразителни жилетки гъмжат из безводна земя.

Тук две ивици асфалт са крайъгълният камък на летище за 2 млрд. долара, чиито създатели искат то да бъде перлата в короната на африканската авиационна индустрия.

Предвидено за завършване през 2026 г., новото съоръжение ще разполага със 130 000 квадратни метра основна сграда на терминала, способна да поеме 8 милиона пътници годишно - цифра, която се очаква да нарасне до над 14 милиона през следващите десетилетия.

В съседство ще бъде обособен карго терминал с капацитет 150 000 тона товари годишно.

Това е значителна модернизация на съществуващото международно летище Кигали, което трябва да продължи да работи за специални кацания, чартърни полети и обучение на пилоти.

Преди пандемията летището обслужваше близо 1 милион пътници годишно, но географските му ограничения – кацнало на върха на малък хълм и заобиколено от селища, означават преместване, за да бъде реализирано разширяването, посочва CNN.

Qatar Airways ще притежава 60% от новия аеропорт. Близкоизточната авиокомпания ще придобие 49% от акциите на водещата авиокомпания на африканската страна - Rwandair, предлагайки достъп до над 65 дестинации по света.

Това е партньорство, което има за цел да помогне на Руанда – затворена в центъра на Африка, да постигне целта си да се превърне в център на континента за въздушен транспорт.

Усложнения

Ползите от новото съоръжение могат да се разпрострат далеч отвъд границите на Руанда.

То ще помогне да се реши критичният проблем с разпокъсаната мрежа от маршрути, което означава, че пътниците често трябва да пътуват през Европа или Близкия изток, когато летят между различни африкански страни.

Липсата на връзки в целия континент ограничава неизползвания потенциал на Африка в авиационния бизнес. Въпреки че е отговорен за 16.75% от световното население с 1.4 милиарда души население, континентът държи по-малко от 4% от световния въздушен пазар.

Това сочат данните от доклад от 2018 г. на Единния африкански въздушен транспортен пазар – инициатива, създадена от Африканския съюз.

За изпълнителния директор на RwandAir Ивон Манзи Маколо проблемът със свързаността представлява „най-голямото предизвикателство“ за африканската авиационна индустрия.

„Континентът е огромен, но пътуването в него е трудно, непредсказуемо и изключително скъпо“, казва Маколо.

„Това, което го прави още по-голямо предизвикателство, са условията на работа. Цената на операциите е много по-висока, независимо дали става въпрос за летищни такси, наземно обслужване, прелитане от въздушното пространство на една страна в друга. Понякога до 50% повече, отколкото в Близкия изток и Европа, което прави цените на билетите толкова високи, че някои маршрути са нежизнеспособни.“

Решения

Но решения на проблемите се намират, като се започне с Единния африкански пазар за въздушен транспорт (SAATM).

Предложена за първи път през 2018 г., ако бъде приложена, тази политика ще създаде единен пазар за африканската авиация, улеснявайки свободното движение на хора, стоки и услуги.

Понастоящем континентът работи съгласно двустранни споразумения за въздушни услуги - силно ограничителна политика, която затруднява откриването на нови маршрути.

Досега 35 от 55-те африкански държави са се включили в SAATM. Генералният секретар на Асоциацията на африканските авиолинии Абдерахман Берте, който участва активно в прилагането на политиката, обаче вярва, че ще последват още.

„От 2018 г. всички заинтересовани страни в индустрията работят, за да се случи това“, казва Берте. „Либерализацията не е лесна тема – дори в други региони отне много време. Така че работим върху това. Липсва обаче желанието на държавите наистина да я прилагат“.

Новият единен пазар ще съответства на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA). Влизайки в сила през 2021 г., AfCFTA премахва тарифите и другите бариери, за да позволи по-лесно движение на стоки, хора и услуги между страните на континента.

Предвидено е да увеличи вътрешноафриканската търговия до около 52%, според главния изпълнителен директор на Kenya Airways Алън Килавука, който планира да работи с други африкански авиокомпании – като South African Airways, за обединяване на „фрагментираната“ индустрия.

„Имаме толкова много авиокомпании на континента. Повечето от тях не са жизнеспособни“, казва Килавука. „Трябва да се консолидираме, така че да създадем по-големи предприятия, които са по-икономични от гледна точка на мащаба и могат да отговорят на високите разходи.

Те могат заедно да преговарят с доставчици и да получават по-изгодни сделки. Разпокъсаната ситуация, в която се намираме, няма да успее.“