В Европа лятото е горещо не само от климатична гледна точка. Туристическата индустрия на континента е във възход, което означава пълни самолети, хотели и атракции. Както и по-високи цени.

CNN Travel потърси съветите на туристически агенти, експерти и опитни пътешественици за спестяване на пари от европейски пътувания през това безпрецедентно натоварено лято.

Помислете за круиз

„Тъй като цените на хотелите и самолетните билети се повишават още повече това лято, круизът е фантастичен начин да изследвате Европа по-рентабилно,“ казва Колийн Макданиел, главен редактор на Cruise Critic.

Този вариант на пътуване може да ви спести много пари, в сравнение с това, което бихте платили за подобна ваканция, но по суша.

Предложенията на MSC Cruises, например, включват круизи със седем нощувки в Средиземно море през юли и август, чиито цени стартират от $799 на човек на борда на MSC Magnifica и $968 на борда на най-големия кораб на компанията - MSC World Europa (с пътнически капацитет от 6762 души).

И в двете оферти в цената са включени развлеченията и храненето на борда.

Symphony of the Seas на Royal Caribbean предлага седем нощувки в Западното Средиземноморие през август на цени от $1799 на човек по маршрути със спирки в Испания, Италия и Франция.

Norwegian Jade на Norwegian Cruise Line оперира круизи със седем нощувки около гръцките острови от Атина на цени, стартиращи от $599 на човек.

Ако търсите по-хладен климат, вижте предложенията с 40% отстъпка на Hurtigruten Norway през юли и август на борда на новия Svalbard Express.

Осемдневните пътувания на юг от арктическия архипелаг Свалбард до Берген в континентална Норвегия започват от $2812 на човек и включват всички хранения (плюс вино и бира).

Използвайте намаления при пътуване с влак

Предпочитате да пътувате по суша? За хора, целящи да покрият голяма част от територията на континента, както и за семействата с малки деца, можещи да се възползват от безплатни железопътни карти, пътуването с влак е по-рентабилно от полетите между различните държави или наема на кола.

„При пътуване в Европа това лято изберете градове, които са свързани с влак, за да избегнете множеството полети и високи разходи за коли под наем,“ съветва Хенли Васкес, съосновател на консултантската група за луксозни пътувания Fora.

Eurail предлага отстъпки за младежи до 27 години и възрастни (на 60 и повече години), както и безплатни карти за деца от 4 до 11 години, когато пътуват с притежател на Eurail Adult Pass.

Компанията осигурява и отстъпки за фериботни билети и карти за градски транспорт, които също помагат за намаляване на разходите. За да се възползвате максимално от вашия Eurail Pass, потърсете маршрути, които не изискват резервации (и следователно допълнителна такса).

„От съществено значение обаче е да вземете предвид разходите за конкретен маршрут, тъй като билетите от точка до точка може да са по-евтини за по-кратки или по-редки пътувания“, съветва Итън Уилямс от блога Travelling Gossip.

Ако пътувате само в една държава, трябва да имате предвид, че част от страните имат свои собствени оферти за пътуване с влак.

Например, Германия предлага German Rail Pass, в Италия има Trentalia, а Einfach-Raus в Австрия важи за групи от двама до петима души. Летният билет на чешките железници пък е подходящ за неограничени пътувания с влак в страната.

Ако сте решили да пътувате из Европа по въздух, използвайте алтернативни летища вместо основните центрове, казва Джорджия Бърд от блога за планиране на пътувания First Step: Europe.

Резервирайте място за настаняване в последния момент

Ако все още не сте резервирали място за настаняване, офертите в последната минута са опция за спестяване на пари от това перо, казва Игнасио Егурен от уебсайта за ваканционни имоти Checkin Cantabria.

„Ако търсите по-добри цени, трябва да сте отворени за оферти в последната минута и да бъдете гъвкави с местоположението и датите“, съветва той. „Търсенето е високо, така че проучете различни опции и бъдете готови да коригирате плановете си въз основа на наличните оферти.“

Някои мениджъри използват динамично ценообразуване, което означава, че цените на нощувка може да варират в зависимост от търсенето и предлагането. В последния момент можете да получите по-добри цени, тъй като местата за настаняване предлагат оферти за запълване на местата.

Booking.com, например, позволява на домакините да използват динамично ценообразуване чрез програмата за лоялност Genius, за да увеличат заетостта, което може да доведе до отстъпки в последната минута.

И докато сайтове, като Airbnb, не използват динамично ценообразуване, те предлагат на своите домакини инструменти, като Smart Pricing, които автоматично коригират цените на нощувките въз основа на търсенето. Така че цената, която виждате днес, утре може да не е същата.

Ако не ви притеснява несигурността къде ще спите на следващия ден, то тогава изчакайте за по-добри цени.

„Не забравяйте да търсите оферти в последната минута не само в платформите за резервации, но и на уебсайтовете на самите места за настаняване“, казва Егурен. „Можете да се свържете и директно с тях, за да попитате за наличност или специални промоции.“

Излезте отвъд типичните дестинации

Пътешественикът ветеран, телевизионен водещ и автор на пътеводители Рик Стивс съветва пътуващите да мислят като местните в търсене на по-добри цени и  изживявания. „На най-скъпите места в Европа е полезно да следваме примера на хората, които живеят там“, казва той за CNN Travel.

„Последният път, когато бях в ресторант в Осло, 16 от 20 компании пиеха само чешмяна вода“, казва Стивс. „Ще видите тълпи от млади хора, които не могат да си позволят цените в баровете на Копенхаген, наслаждавайки се на бира от хранителния магазин покрай каналите на града. Защо да не направите същото?“

Стивс предлага да се насочите към по-малко бляскавите градове на Европа за по-евтино и уникално изживяване. Тези места включват Марсилия във Франция, Хамбург в Германия и Ливърпул в Англия.

„Много пари и усилия се влагат в съживяването на тези гиганти от бившата индустриална ера, давайки им определена енергия, каквато няма да откриете в техните по-известни братя и сестри“, според Стивс.

Където и да отидете, бъдете отворени към импровизирани изживявания, които рядко са скъпи.

Купете си, например, продукти от френски пазар, за да се насладите на пикник в градините на местен замък. Или се присъединете към шотландския ви домакин в игра на боулинг на трева. Откривам, че колкото по-малко харча, толкова по-богат опит натрупвам,“ казва пътешественикът.