Наемите в първокласни жилищни райони са нараснали с най-много в Сингапур, Лисабон и Берлин през първите шест месеца на годината, сочи нов доклад на консултантската компания в сферата на недвижимите имоти Savills.

Данните на британската компания показват, че наемите на първокласни жилища в Лисабон са се повишили с най-много (13.9%) в периода декември 2022 – юни 2023 г. На второ място по- ръст е Сингапур с увеличение от 13.6%, а челната тройка се оформя от Берлин с ръст от 9.2% за същия период.

Пазарите на наеми в Лисабон и Сингапур отчита високи нива на ръст на цените през последните 18 месеца, като те са нараснали с над 40%, посочват от Savills, допринасяйки за увеличение в търсенето на първокласни жилища от страна на чуждестранни наематели.

Увеличението на наемите на първокласни жилища в Берлин се дължи на притока на заможни жители, казват от консултантската компания.

Значителното повишение на наемите в Сингапур пък е следствие от забавяния в строителството по време на пандемията от COVID-19.

Тази година обаче в града-държава предстои да бъдат завършени 18 000 нови частни жилищни имота и се очаква лека корекция в цените, според Алън Чонг, изпълнителен директор на Savills Research and Consultancy.

Въпреки това, Чонг казва, че наемите на първокласни луксозни имоти в града-държава може да нараснат с около 15% на годишна база, като увеличението ще се дължи на първото полугодие на 2023 г.

Според проучването на Savills, 11 от 30-те разгледани града, които отчитат най-голям ръст на наемите на първокласните жилища, са в Азиатско-тихоокеанския регион.

Петото място в класацията е за Куала Лумпур с ръст на наемите от 4.3% за периода, докато на пета позиция се нарежда Банкок с увеличение от 4.2%. Хонконг заема 12-то място с ръст от 2.7%, следван от Токио пет позиции по-долу с увеличение на наемите от 1.7%.

Най-високо класираният европейски град, след Лисабон и Берлин, е Амстердам, който заема осмото място с повишение на наемите от 3.3%.

Европа има общо 10 представители в класацията, като останалите са Барселона (3%), Милано (2.9%), Мадрид (2.9%), Женева (2.2%), Лондон (1.9%), Рим (1.9%) и Атина (1.8%).