Лихвите в България не се повишиха толкова силно, колкото в други държави защото банките тук разполагат с много голям ресурс, а и българите като цяло не са чак толкова активни в тегленето на кредити, колкото в спестяването. Това заяви в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев. 

Той каза още, че на имотния пазар ще има известно "охлаждане", което са вижда и от спада в броя на сключените сделки, но едва ли ще се стигне до драстичен спад на цените. 

Защо лихвите в България не се повишиха, както в повечето европейски държави? 

"Когато лихвите започнаха да растат, не само в Европа, но и по целия свят, в България се оказа, че банките са пълни с пари. Събраната депозитна маса е огромна и вече е над 73 милиарда лева. От друга страна, раздадените кредити са малко над 34 милиарда, тоест ние сме много по-активни в спестяването, отколкото в тегленето на заеми. Поради това банките разполагат с много ресурс, който трябва да използват по някакъв начин, което означава да държат атрактивни лихви по кредитите", обясни Тошев. 

По думите му, пазарът на труда също играе роля, защото безработицата е много ниска, доходите растат и хората искат да живеят в собствени жилища, което е част то местния манталитет. 

Това, според него, са основните причини, поради които България остава като един "остров" на ниските лихви и интересът към кредитирането продължава да е висок. 

Докога лихвите ще останат ниски? 

"По цял свят се очакваше, че цикълът на повишение на лихвите ще е сравнително кратък и ще е насочен основно към борбата с инфлацията. Прогнозите бяха, че за около година половина лихвите ще стигнат своя връх и след това отново ще започнат да падат. В България все пак също имаше известно повишение, между 0.2 и 0.5 процентни пункта за новите кредити. Фиксираните лихви също се повишиха от около 2.5-3% до нива между 3.5% и 4%", каза още изпълнителният директор на Кредит Център. 

Той обаче обясни, че на фона на месечните вноски и ръста на доходите, това повишение засега изобщо не е притеснително. 

По думите му при вече изтеглените кредити едва ли ще станем свидетели на повишение на договорените лихви до края на годината, тъй като конкуренцията между банките все още е висока и има много добри оферти за рефинансиране. 

"Заради това, че винаги има по две-три по-агресивни банки, които искат да повишат пазарния си дял, на пазара има добри оферти, както за нови кредити, така и за рефинансиране. Затова в България потребителите продължават да се радват на едни от най-ниските лихви в Европа", каза Тихомир Тошев. 

Ще има ли корекция на имотния пазар? 

"През последните години имаше много сериозно повишение на цените на имотите, особено в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. Това дойде основно от високата инфлация и войната в Украйна, които накараха хората да вложат част от спестяванията си в недвижими имоти. Тези високи цени обаче са и причината да имаме четвърто поредно тримесечие със спад в броя на сделките на годишна база, защото са извън възможностите на много купувачи. Освен това те вече не купуват на всяка цена и доста често искат отстъпка от цената. През последното тримесечие 67% от сделките са сключени с отстъпка между 5% и 10% от първоначалната цена", каза Тихомир Тошев. 

Той заяви, че не се очаква драстичен срив в цените на имотите, но продавачите все по-често ще трябва да правят такива отстъпки. 

 "Всеки трябва да е наясно, че пазарът вече е променен. Вече не сме в предишната ситуация, при която нямаше предлагане, а търсенето беше огромно. Строителите много промениха стратегията си. Те бяха ударени от инфлацията и повишиха цените си, но видяха, че това не се хареса на купувачите и те се оттеглиха. 

"Преди година и половина цената на имот в строеж беше същата като на готов апартамент, но сега вече не е така. При новите сделки строителите предлагат цена "на зелено" с поне 15-20% по-ниска от тази на готовите жилища", обясни Тошев. 

Какво се случва с пазара на ваканционните имоти? 

"Пазарът на ваканционните имоти в момента се крепи от българите. Построиха се много жилища по Черноморието и в планините, които бяха купени от англичани. След това много от тях ги продадоха на руснаци, а в момента руснаците (ако въобще успеят да дойдат до България и да си открият банкова сметка, което е проблем заради санкциите) ги продават на българи. Все още има и интерес от поляци, румънци, украинци, които искат избягат от войната, но най-големият процент купувачи са българи", каза Тихомир Тошев. 

По думите му, това е положителен сигнал, защото означава, че все повече хора у нас могат да си позволят втори "летен" или "ваканционен" дом. 

Според изпълнителният директор на Кредит Център този пазар все още е активен и една от причините за това са сравнително ниските цени, които могат да се видят с един бърз преглед на офертите. За между 50 и 60 хиляди лева, например, може да се купи малък двустаен апартамент на морето.