Решението на милиардера Илон Мъск да ребрандира Twitter като X може да се окаже сложно в правен аспект, защото редица компании, сред които Meta и Microsoft, вече притежават права на интелектуална собственост върху същата буква.

X е толкова често използвана и посочвана в търговски марки, че е кандидат за съдебни жалби, а компанията, която преди това е известна като Twitter, би могла да се сблъска с проблеми при защитата на марката си в бъдеще.

"Има 100% вероятност някой да съди Twitter заради новото име," казва пред Reuters адвокатът Джош Гербен, който специализира в търговски марки. Той твърди, че преброил близо 900 активи регистрации на марки, които вече покриват буквата X в най-различни индустрии.

Вчера Мъск преименува социалната мрежа Twitter на X и представи ново лого за платформата - стилизирана черно-бяла версия на буквата.

Притежателите на търговски марки, които защитават неща, като име на марката, лого и фрази, които се отъждествяват с източници на стоки, могат да претендират за нарушения, ако друго брандиране води до объркване сред потребителите.

Тези въпроси се разрешават по различни начини – от съдебни дела за парични щети до блокиране на използването.

От 2003 г. Microsoft притежава търговска марка X, свързана с комуникациите относно игралната ѝ платформа Xbox.

Meta Platforms, чиято нова платформа Threads е конкурент на Twitter, притежава федерална търговска марка, регистрирана през 2019 г., която покрива синьо-бяла буква "X" за сфери, като софтуер и социални медии.

Meta и Microsoft вероятно няма да заведат съдебни дела, освен ако не се чувстват заплашени, че новата марка X на Twitter посяга към капитала на марката, който те са изградили в буквата, казва Гербен.

Самата Meta имаше проблеми с интелектуалната собственост, когато смени името си от Facebook. Тя е изправена пред съдебни дела, заведени от инвестиционната компания Metacapital и от компанията за виртуална реалност MetaX, като вече успя да уреди други съдебен спор за логото си.

Дори и Мъск да успее да промени името, други все още могат да претендират за буквата „X“.

"Предвид трудността да бъде защитена единична буква, особено толкова популярна в търговско отношение като „X“, защитата на Twitter вероятно ще бъде ограничена до много подобна графика на тяхното лого," казва Дъглас Мастърс, адвокат по търговски марки в Loeb & Loeb.

Insider вече съобщи, че Meta притежава търговска марка X, а адвокатът Ед Тимбърлейк написа в Twitter, че Microsoft също има такава.