Apple обмисля повишение в цената на смартфоните си от висок клас iPhone Pro, когато новите модели излязат на пазара през есента, информира Bloomberg.

Компанията обикновено пуска новите си модели през септември. От 2019 г. тя продава iPhone Pro, чиято цена в САЩ започва от 999 долара, както и Max модела, който е с по-голям екран и начална цена от 1 099 долара.

Най-новите смартфони от висок клас на Apple може да бъдат с увеличени цени, което би довело до до ръст в общите разходи на компанията чрез повишаване на средната продажна цена на нов iPhone.

Apple не вдигна цените на новите си модели iPhone в САЩ по време на пандемията, въпреки че трябваше да се бори с недостиг на части и обяви, че инфлацията повишава разходите за производството на някои услуги, като превоз на товари и компоненти.

Apple обаче често променя цените на своите продукти по света в отговор на валутните колебания, като такъв беше случаят и с миналогодишните устройства iPhone 14.

След приетите нормативни правила за ЕС през миналата година новите модели може да разполагат с USB-C порт за зареждане вместо стандартния за Apple Lightning. Новите Pro модели може също така да се предлагат с корпус от титан, според анализатора Минг-Чи Куо.

Евентуално увеличение на цената може да помогне на Apple да се възползва от последните тенденции в индустрията на смартфоните.

Като цяло доставките на смартфони намаляват, като тенденцията продължава от около година, но интересът на потребителите все още е голям към най-добрите и най-скъпите устройства, твърдят анализатори.

“Възстановяване на търсене на глобалния пазар на смартфони е под очакванията, но изглежда, че премиум пазарът (който обхваща и продуктите на Apple) не е толкова сериозно засегнат,” казва анализаторът на Deutsche Bank Сидно Хо.