Луксозна нова каравана амфибия, наречена Sealvan, съчетава „възможността за къмпингуване на сушата и удоволствието от водния круиз“.

Тя се тегли от превозно средство на сушата, а във водата може да достигне скорост до 13 възела (около 24 км в час), задвижвана от двигател в задната й част.

Машината е подходяща за всякакви водни обекти. Разполагаща с "панорамни" прозорци и подвижен покрив, тя може да остане в сладководни води за неограничен период от време, но в морето е в състояние да прекара само три месеца без прекъсване.

Sealvan се предлага в два размера, като цените на по-малкия модел с дължина 4.2 м започват от €30 000, а по-големият модел с дължина 7.5 м може да се купи срещу €70 000, съобщава Daily Mail.

След като миналата година бяха представени серия от прототипи, машините вече могат да бъдат купени в части от Европа, според турската компания Sealvans.

Предназначен за семейно ваканционно превозно средство, по-големият Sealvan побира до четирима души и се състои от кухня, баня и две зони за отдих.

Едната от тях, разположена в предната част на автомобила, е оборудвана със зона за сядане във формата на полумесец, обрамчена от стъклени прозорци. Точно зад нея е воланът за управление.

Кухнята е оборудвана с електрически котлон, газова фурна и хладилник с фризер. По-малките детайли включват поставка за подправки, чекмедже за прибори и мрежа против комари.

Срещу кухнята има баня с тоалетна. Задната част на лодката разполага с втора всекидневна зона, този път с L-образен диван и сгъваема маса, плюс врата, водеща към външната палуба. Всекидневните се превръщат в спални, а местата за сядане в легла с „ортопедични матраци“.

4.2-метровият Sealvan е по-компактна версия, която може да побере до двама души и разполага с едно жилищно пространство, трансформиращо се в двойна спалня. В предната му част има зона за сядане във формата на полумесец, подобна на тази в по-големия модел, кухня и баня отзад.

Въпреки по-малките си размери, банята предлага тоалетна и душ. Междувременно, в кухнята има електрически котлон и мивка с ограничено пространство на плота.

От Sealvans вярват, че нейните специални превозни средства предлагат решение за авантюристи, които искат да изследват както сушата, така и морето, без да се налага да сменят различни видове транспорт.

Това обаче не са първите по рода си подобни машини. Caracat също е каравана-амфибия на цена от 302 хил. евро, Z-Triton 2.0 струва около 14 хил. евро, а Sealander - 15 000 евро.

Caracat може да бъде теглен на ремарке по суша, а във водата се задвижва от акумулаторен електрически мотор. Той разполага с покривна палуба със сенчеста зона за сядане и слънчеви панели.

Междувременно, амфибийният кемпер-триколка Z-Triton 2.0 представлява по-евтина алтернатива на превозно средство за използване по суша и вода.

Разработен в Латвия, той съчетава лодка, триколка и кемпер и е 100 процента електрически. В него могат да се настанят двама души с достатъчно място за разтегателна кухненска маса за приготвяне на храна и напитки.

Произведената в Германия лодка-каравана Sealander е друг мобилен дом две в едно, който съчетава всички елементи на къмпинг и круиз.

Индустриалният дизайнер Даниел Щрауб работи две години по проектирането, изграждането и тестването на Sealander, преди той да влезе в масово производство.