Производители на шоколад и кафе, сред които италианската компания Lavazza и гиганта Mondelez, са притеснение относно "практичността" на нов закон на ЕС, който има за цел да спре обезлесяването.

Противопоставянето идва въпреки доброволните, публични ангажименти, поети от самите компании и като цяло от индустриите за производство на кафе и какао за изчистване на техните вериги на доставки чрез одити, извършвани от трети страни, като Fairtrade.

Договореният през декември закон се очаква да влезе в сила в края на 2024 г.

Вносители на кафе, какао, говеждо месо, соя, каучук и палмово масло ще трябва да доказват, че техните вериги на доставки не допринасят за унищожението на горите, което е основна причина за климатичните промени, или ще бъдат глобявани с до 4% от оборота си в ЕС.

Няколко големи инвеститори заявиха пред Reuters миналия месец, че опасенията относно тяхната експозиция към въпроса биха могли да ги накарат да се откажат от производителите на потребителски стоки с "рискови" вериги на доставките.

"Прилагането на този закон от практична гледна точка ще бъде много трудно, защото веригата на доставки на кафето е много сложна и проследяемостта е много трудна," казва пред Reuters Джузепе Лаваца, председател на Lavazza Group.

"Ние разговаряме с европейските власти чрез нашата асоциация, за да се опитаме да намерим начин." Прилагането на правилата на ЕС ще бъде трудно без допълнителни насоки, казва Лаваца, посочвайки големия брой посредници, които участват в производството и доставките на кафе.

"Тези присъщи характеристики на веригата на доставки на кафето превръщат проследяемостта в огромно предизвикателство за сектора, тъй като за малките плантации може да няма информация относно геолокация и контакти," допълва той.

"Не смятам, че е невъзможно. За тях със сигурност ще бъде предизвикателство, защото производителите в сектора на кафето често са доста малки“, казва Кристоф Хансен, който е водил преговорите около закона от името на Европейския парламент.

"В текстовете на закона обаче е записано задължението на Европейската комисия да помага най-вече на малките производители да могат да отговорят на изискванията."

От производителя на Oreo Mondelez казват пред Reuters, че "не е ясно как европейските власти ще контролират или прилагат този закон".

"Трябва да има повече диалог за това как на практика да правим така, че нещата да се случват на терен," казва главният изпълнителен директор Дирк ван де Пут.

От ЕС посоват, че въвеждат закона за обезлесяването, защото продължаващите години наред доброволни опити на хранителните компании да освободят веригите си на доставки от вредни за околната среда практики до голяма степен са претърпели неуспех.

Организации с идеална цел, като Earthsight, Fern и Solidaridad, казват, че законът основно изисква компаниите да вкарат в действие своите доброволни обещания да спрат да се снабдяват от обезлесени райони.

"Напълно възможно е да се проследят веригите на доставки на кафето, въпреки тяхната сложност. Други сектори, като какаото, вече са на път да го направят," казва адвокатът Джулия Крисчън, която работи по горски кампании за Fern.

Някои компании твърдят, че в настоящата си форма законът би могъл да навреди на веригите на доставки на храни в Европа. "Не мисля, че това е нещото, което те очакват," казва Ван де Пут.

Той предлага по-добро обучение за селскостопанските производители, за да може да подобряват добива и да се избягва изрязването на още гори, за да се засяват какаови дървета.

От Mondelez са си поставили за цел до 2025 г. да доставят всички свои количества какао от ферми, които участват в програма с малки или никакво обезлесяване.

Италианската компания за сладкарски изделия Ferrero иска ЕС да предостави конкретни насоки за всяка суровина, защото веригите на достави са различни при всяка от тях.

Въпреки че тези насоки все още се разработват, производителят на Nutella и бонбоните Ferrero Rocher твърди, че е добре позициониран да спази закона.

От семейната компания казват, че цялото количество какао и палмово масло, което купуват, може да бъде проследено до отделните ферми или плантации и да бъде отделено от суровините, които не са проследими.

Обезлесяването е втората най-сериозна причина за климатичните промени след изгарянето на изкопаеми горива.

Няколко водещи инвеститори остават непоколебими в подкрепата са си за новите правила.

"Това законодателство е нещо, което наистина вероятно ще засегне компании, които не са се посготвили адекватно и може да има финансови последици," казва Сноре Гиерде, инвестиционен мениджър в норвежкия суверенен инвестиционен фонд NBIM.