Apple се готви тази есен да представи следващото си поколение устройства, като се по очаква смартфоните от висок клас iPhone 15 да бъдат направени сериозни промени.

Компанията използва своя Lightning порт за зареждане от iPhone от 2012 г., но iPhone 15 I iPhone 15 Plus ще разполагат с USB-C порт, според публикация на Bloomberg. В нея се казва, че моделите iPhone 15 Pro и Pro Max ще имат корпус от титан вместо от неръждаема стомана. Това може да направи тези модели малко по-леки.

Стандартът USB-C се използва от повече съвременни устройства, в това число телефоните и таблетите с операционна система Android, повечето таблети iPad на Apple и някои от електронните четци Kindle на Amazon. Това означава, че потребителите ще могат да използват едно зарядно за всичките си устройство.

ЕС прие окончателно в края на миналата година закона за общото зарядно устройство, което означава, че до 2024 г. електронните устройства, в това число мобилни телефони и таблети, ще трябва да поддържат зареждане чрез USB-C. С други думи, технологията Lightning на Apple вече няма да може да се използва на някои пазари.

“Очевидно ще трябва да се съобразим,” заяви Грег Джосвиак маркетингов директор на Apple по време на организираната през октомври от The Wall Street Journal конференция Tech Live.

Apple също така обмисля да повиши цената на своите смартфони от висок клас iPhone Pros, според Bloomberg. От 2019 г. компанията продава iPhone Pro, чиято цена в САЩ започва от 999 долара, както и Max модела, който е с по-голям екран и начална цена от 1 099 долара.