Съоснователят на Alibaba Джак Ма води активен живот, след като се оттегли от света на бизнеса.

След като си уреди ангажименти като преподавател в Хонконг и Токио, 58-годишният Ма наскоро е инвестирал в нова компания за селскостопански технологии, информира китайското издание South China Morning Post (SCMP).

Агротехнологичният стартъп, 1.8 Meters Marine Technology (Zhejiang) Co, е регистриран на 20 юли в Ханджоу, където е и централата на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba. Една от инвестиционните холдингови компании на Ма, Hangzhou Dajingtou No. 22 Arts and Culture Co., има 10% дял в стартъп компанията, според SCMP.

Това ново начинание за Ма идва близо три години, след като той изчезна от публично полезрение. Милиардерът разгневи китайските власти след изнесена през октомври 2020 г. реч, в която разкритикува системата на финансовите регулации в Китай и обвини китайските банки в това, че работят с манталитета на "заложни къщи". Неговите думи предизвикаха упражняването на сериозен регулаторен контрол върху неговите компании и по-общо репресии срещи технологичния сектор в Китай.

За времето на своето отсъствие от общественото полезрение Ма обикаляше света и изучаваше агротехнологиите.

През октомври 2021 г. Ма бе в Испания, за да се образова относно връзката между селското стопанство и технологиите и проблемите на околната среда, информира тогава SCMP. Той също така е пътувал до Нидерландия, Япония и Тайланд, за да изучава агротехнологии, според SCMP.

През май тази година Токийският колеж обяви, че Ма ще заеме преподавателска позиция, докато в същото време изучава устойчивото земеделие и производството на храни.

Ма се оттегли от Alibaba през 2019 г. и е част от борда на директорите на Jack Ma Foundation.