Цените на петрола нарастват близо 1% днес, доближавайки се до най-високите си нива от април, след като изнесени данни показаха много по-голям спад от очаквания в петролните запаси на САЩ, която е най-големият потребител на горива в света.

Фючърсите на брента със срок на доставка през октомври поскъпват с 0.85% до 85.63 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) отчитат 0.9% ръст в цената до 82.10 долара за барел.

По-рано през деня и двата бенчмарка поскъпваха с по над 1%, след като приключиха вчерашната серия с понижения, прекъсвайки тридневния си ръст.

Петролните запаси на САЩ са намалели с 15.4 млн. барела за седмицата, приключила на 28 юли, според пазарни източници, позоваващи се на Американския петролен институт, след като анализатори очакваха намалението да е с 1.37 млн. барела.

Ако официалните данни, които се очакват по-късно днес съвпаднат с тези от индустрията, това би бил най-големия спад в запасите на суров петрол на САЩ поне от 1982 г. насам.

Петролните запаси започват да намаляват и в други региони, тъй като търсенето надхвърля предлагането, което беше ограничено от намаляването на производството от страна на Саудитска Арабия, която е неформалния лидер на ОПЕК. Това пък подкрепи цените на суровината.

Анализатори очакват на среща в петък Саудитска Арабия да продължи ограничението на добива с 1 млн. барела на ден и през септември.

Производството на петрол на ОПЕК пада през юли след доброволното ограничение на добива от страна на Саудитска Арабия и след проблеми с доставките от Нигерия, според данни на Reuters.

На фона на очакванията, че цените на петрола ще продължат да се покачват заради намаляването на добива, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е оттеглила предложението за закупуването на 6 млн. барела петрол за Стратегическия петролен резерв на САЩ, обяви говорител на министерството на енергетиката на страната.