На 10 октомври 2013 г. Торбьорн “Тор” Педерсен напуска работа и оставя приятелката и семейството си в Дания, за да се отправи на епично пътешествие.

Неговата цел е да посети всяка държава по света без да лети.

Педерсен си поставя три основни правила. Той трябва да прекарва поне по 24 часа във всяка държава, да живее с бюджет от около 20 долара на ден и да не се връща у дома, докато не изпълни целта си.

На 24 май тази година този ден най-накрая настъпва. След като пътува в продължение на близо 10 г. Педерсен посещава успешно своята 203-та и последна държава – Малдивите и започва дългоочакваното си пътуване обратно към Дания.

Прибирането му е щяло да бъде по-лесно със самолет, но той искал да завърши проекта подобаващо.

“Има едно историческо усещане при завръщането у дома с кораб,” казва пред CNN Педерсен, който пътува като посланик на добра воля на Датския червен кръст. “А това изглежда като подходящия начин за завършването на проекта.”

След като отпразнува постижението си на Малдивите 44-годишният Педерсен се връща в Малайзия през Шри Ланка, където се качва на контейнеровоза MV Milan Maersk за 33-дневното пътуване.

На 26 юли той акостира на пристанище О̀рхус в източната част на Дания, където около 150 души го чакат, за да отпразнуват постижението му.

Сред тях са съпругата му Ле (Педерсен предлага брак на приятелката си в планината Кения през 2016 г., а двамата се женят през 2021 г.), баща му, братя и сестри, приятели и много подкрепящи го, които следят неговия блог и профили в социалните медии.

10 години пътешестване

Преди да потегли през 2013 г. Педерсен работел в сферата на транспорта и логистиката, което се оказва безценно при планирането на сложния маршрут и за придобиването към пътуването.

Всъщност, той дори не се отклонява с много от първоначалния си план, с изключение на няколко изненади. Педерсен, например, не успява да си извади виза в продължение на 4 месеца за Екваториална Гвинея.

На по-късен етап Педерсен смятал, че може да се сдобие с китайска виза на границата с Монголия и след това да пътува за Пакистан. Тромавата процедура обаче го принуждава да се върне 12 000 км. през няколко държави, за да стигне до Пакистан преди визата му да изтече.

Времето обаче започва да се натрупва. Първоначално Педерсен смятал, че ще са му необходими четири години, за да достигне до 203 държави (ООН признава 195 суверени държави, а Педерсен включва и няколко частично признати), но светът имал други планове.

По време на пътуването той чака с месеци за виза на места като Сирия, Иран, Науру и Ангола.

Той също така се бори с церебрална малария в Гана и четиридневна буря, докато прекосява Атлантическия океан на път от Исландия за Канада. Педерсен също така трябвало да заобикаля затворени сухопътни граници в зони с конфликти и да насрочва отново много плавания заради повредени кораби или бюрократични спънки.

Най-много обаче го забавя пандемията от COVID-19.

В началото на 2020 г. той се озовава блокиран за две години в Хонконг след като му остават само девет страни за посещение.

Педерсен разнообразява времето си през този период като готви с приятели, ходи на излети, работи с Червения кръст и изнася мотивационни речи.

След като се сдобива с виза за работа и хонконгско жителство, Педерсен сключва брак със своята годеница, която е в Дания чрез щатска услуга за виртуални сватби.

Сватбата позволява на Ле също да стане жител на Хонконг и да посещава Педерсен.

Възобновяване на пътуването

На 5 януари 2022 г. Педерсен най-накрая успява да напусне Хонконг и да продължи пътешествието си през Тихия океан.

Първата му спирка е Палау. Преди това са му необходими 6 месеца преговори с местните власти, за да получи позволение да пристигне в страната с контейнеровоз.

След 15 дни в морето Педерсен прекарва 8 от 14-те си дни в Палау под карантина в хотел.

След това следва 16-дневно пътуване обратно до Хонконг, където остава под карантина в хотел за още две седмици.

Около месец след това той продължава към Австралия, Нова Зеландия, Самоа и Тонга.

След Тонга Педерсен стига до Вануату, където Ле се присъединява отново към него, за да могат да сключат и присъствено брак.

Последните три държави

Последната държава в Тихия океан, към която Педерсен се отправя, е Тувалу. Това е една от най-малките и най-отдалечени страни в света, което затруднява намирането на резервни части за плавателни съдове. Страната има девет острова и 11 600 души население.

Педерсен казва, че страната е страхотна, но не очаквал да прекарва два месеца там, тъй като корабите, с които трябвало да отплава, постоянно се повреждали.

Най-накрая Педерсен успява да стигне до Фиджи с влекач. Оттам за 24 дни достига до Сингапур с контейнеровоз, където Ле се присъединява отново към него за да прекарат известно време заедно.

След като тя се завръща в Дания, Педерсен прекосява сухопътна граница с Малайзия и хваща кораб за Шри Ланка преди да се отправи към последната държава в списъка - Малдивите.

От началото до края на това пътешествие Педерсен генерира сериозна статистика – 3 576 дни, 379 контейнеровоза, 158 влака, 351 автобуса, 219 таксита, 33лодки и 43 рикши.

Той изминава 356 800 км., което се равнява на девет обиколки около Земята и това не включва дългото пътуване обратно до дома.

Не всичко обаче са числа, казва Педерсен. Трябва да отпразнуваме добротата на хората и споделянето на положителните възгледи за света.

“Тръгнах на това пътешествие с девиза, че ‘непознатият е приятел, когото никога не си срещал‘, и много пъти ми бе показано, че това е точно така.”

Педерсен казва, че е срещнал много приятелски настроени и услужливи хора по целия свят, много от които са му предлагали чай, храна, помощ с преводи или просто са му показвали посоката.

Какво следва?

След като успява да си почине, Педерсен планува да замени постоянните пътувания и да тръгне в друга посока.

Като за начало, той възнамерява да прекарва повече време със съпругата си и двамата да създадат семейство.

Той също така работи с канадския режисьор Майк Дъглас по документален филм за неговото приключение и планира да напише и книга.

Педерсен също така се надява да използва натрупания опит, за да изнася речи, тъй като това е умение, което усъвършенства през последните 10 години.