Финтех секторът в България се радва на все по-сериозен интерес и отговорността на компаниите да предлагат високо качество на услугите и добро клиентско преживяване става все по-голяма. 

Около това твърдение се обединиха представителите на Paysera, Klear, iuvo и EasyPay & ePay.bg, които представиха последните тенденции във финтех индустрията, както и прогнозите си за бъдещото развитие на финансовите технологии.

Какво представляват плащанията с иницииране и могат ли да заместят картовите трансакции?

Плащанията с иницииране, базирани на отвореното банкиране, се увеличават с над 30% през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година. Това показва доклад на Paysera България за предпочитаните дигитални платежни методи у нас. 

Плащането с иницииране дава възможност на купувачите да плащат директно от банковата си сметка или от дигитален портфейл, без необходимост от въвеждане на данни на кредитна или дебитна карта. За разглеждания период новият платежен метод се нарежда на второ място след банковите карти по брой транзакции, сочи статистиката на компанията.

“Данните са показателни за растящия интерес към иновативните платежни методи и по-бързото адаптиране на потребителите към новостите във финтех сектора. Услугата за иницииране на плащане има пълния потенциал да се превърне в алтернатива на картовите плащания онлайн, заради високото ниво на сигурност за купувачите и по-добрите условия за търговците. Още повече, с нея бизнесите могат да отговарят на търсенето на по-разнообразни и надеждни методи за плащане онлайн”, коментира изпълнителният директор на Paysera България Филип Мутафис.

По думите му трансформацията на финансовите услуги вече е в ход. Макар в България темпът на растеж да е по-нисък спрямо някои европейски страни, се вижда как постепенно плащането с иницииране присъства по-често в ежедневието на потребителите. В държави като Полша, Литва, Швеция и Великобритания този тип плащания вече са много популярни. Развитието им е приоритет и за Европейския съюз като цяло. 

“Остава обаче задачата на бизнеса и институциите за по-активното им информиране и обучение относно бъдещето на цифровите плащания. В тази връзка, ние регулярно инициираме разговори с компаниите, които могат и следва да се възползват от новите възможности, за да бъдат конкурентни на пазара”, пояснява Филип Мутафис.

Защо все повече хора избират "peer to peer" кредитирането?

Онлайн търговията се разраства бързо, но съществуващите решения за финансиране все още изостават. Те остават скъпоструващи (със среден годишен процент на разходите от 23%) и използват остарели технологии.

"Klear навлиза на този пазар с услугата „Купи на вноски“ - автоматизирано решение, предоставящо в няколко минути онлайн стокови кредити, които са с 40% по-евтини от стандартните“, обясни финансовият мениджър на Klear Борис Илинов.

По думите му, потребителските кредити стават все по-скъпи, със среден ГПР от 9%, а все повече банки вече предоставят променливи лихви, за да се защитят от евентуалните рискове от бъдещи повишения на лихвените нива.  

„Klear застава зад своята справедлива кредитна практика, като една от малкото институции, предлагащи само фиксиран лихвен процент по време на целия срок на изплащане“, каза още Илинов. 

С рязкото нарастване на инфлацията, докато банките не дават повече лихви по депозитите, хората пренасочват спестяванията си към инвестиции. 

„Klear стана свидетел на 40% ръст в P2P инвестициите през първата половина на 2023 г., благодарение на хората, които искат да получат повече от спестяванията си“, заяви финансовият мениджър на компанията.

Чрез платформа за P2P кредитиране, създадена през 2016 г., 2 000 инвеститори са финансирали 35 млн. лв. небанкови кредити.

Инвестицията в кредити като алтернатива на депозитите 

Iuvo също оперира в този сегмент. Компанията започна своята дейност през август 2016 г. като първата P2P платформа от Югоизточна Европа и в момента е сред лидерите на европейския пазар. Компанията е част от българската група Management Financial Group.

За седемте години от своето създаване iuvo достигна до 40 000 инвеститори, които кумулативно са инвестирали над 387 милиона евро при средна годишна доходност от 9.2%. 

"Последната година беше изпълнена с предизвикателства на международните фондови пазари, висока инфлация и намаляла реална доходност на хората, както и с охлаждане на инвестиционния интерес във финтех сектора. Въпреки това през последната година платформата постигна забележителни резултати - 42%  ръст на изплатените към инвеститорите лихви, 26%  ръст на потребителите на платформата и 27%  ръст на портфолиото", заяви изпълнителният директор на компанията Благовест Караджов. 

В този период iuvo представи новия си продукт iuvoSAVE, който вече съставлява 15% от портфолиото на компанията. Продуктът предоставя на инвеститорите през платформата фиксирана годишна доходност от 5, 6 или 7% за фиксиран период съответно от 3, 6 или 12 месеца. Предлага се в лева и евро, като минималната сума за инвестиране е 100 валутни единици. 

За разлика от iuvoSAVE, в стандартния портфейл на iuvo се налага инвеститорите сами да избират кредитните продукти, към които насочват вложенията си, а това изисква малко по-висока финансови познания, обясни Караджов. 

За разлика от Klear, iuvo не отпуска кредити, а работи със специализирани в тази дейност институции. Компанията изпълнява ролята на посредник между тях и инвеститорите. 

Плановете на iuvo включват добавянето на още един атрактивен продукт iuvoHOME, чрез който потребителите ще могат да инвестират в ипотечни кредити, както и качването на още кредитни институции към платформата и създаването на лесно и интуитивно мобилно приложение.

Карти и банкомати от ново поколение

„Нашата цел винаги е била да създаваме услуги, които да са търсени и достъпни, хората сами да ги разпознават и да искат да ги ползват. За съжаление, с всички регулации от последните години, дори финтехът секторът може да изглежда консервативен. Но ние сме достатъчно самокритични, за да се движим напред“, каза изпълнителен директор на EasyPay и ePay.bg Георги Маринов. 

Като пример за подобна услуга той даде платежната EasyPay карта, която вече се ползва от 200 000 души в страната, защото е удобна и бърза за взимане. Получава се веднага на каса, а не след три или пет дни. Сметката към нея няма такса за издаване и за месечно обслужване, а първите две тегления на банкомат са безплатни. 

Освен това, към нея няма сложни апликации, а всички движения по картата се следят във Viber. Там потребителите не само на EasyPay карта могат да получават известия и за битовите си сметки.

Компанията планира да пусне и банкомати, които, освен всички стандартни услуги като теглене и внасяне, ще имат допълнителни функции като събиране на инкасо, плащане на сметки и плащане в интернет с 10-цифрен код.

Представителите на четирите компании се обединиха около тезата, че има още много работа в посока информиране и обучение на населението относно цифровите плащания и техните предимства.