Посещенията на Акропола в Атина, който е най-популярният археологически обект в Гърция, ще бъдат ограничени от следващия месец до максимум 20 000 души на ден. Ще бъдат въведени и почасови ограничения за влизане, съобщи гръцкото правителство.

Министърът на културата Лина Мендони каза, че контролът е необходим, за да се предотвратят струпванията на хора в обекта, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Около 23 000 души на ден посещават археологическите паметници на Акропола, като основната част от тях са предимно големи групи, които идват преди обяд.

"Това е огромен брой хора. Очевидно туризмът е желан за страната, за всички нас. Но трябва да разберем, че прекомерният туризъм може да навреди на паметника", заяви Мендони, цитирана от Ekathimerini. 

Новите ограничения за влизане ще бъдат въведени пробно от 4 септември и ще влязат в сила за постоянно от 1 април 2024 г. Няма да има ограничение за продължителността на посещенията, но, според министърът на културата, хората, които идват с организирани обиколки или от круизни кораби и представляват около 50% от дневния брой посетители, прекарват средно 45 минути на мястото.

Различен брой посетители ще бъдат разрешени на всеки час от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. когато приключва работното време. Половината от пешеходния трафик на Акропола в момента пристига между сутрешните часове и около обяд. Според новата система, 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта, 2000 през следващия час, а през останалата част от деня броят им ще варира.

„Мярката ще отговори на необходимостта от защита на паметника, което е основен приоритет за нас, заедно с по-доброто преживяване на посетителите на сайта“, добави Лина Мендони.

Подобни ограничения ще бъдат наложени и за други популярни археологически обекти. Решението за Акропола е взето след консултации с туроператори и круизни оператори и беше отложено поради провеждането на парламентарните избори в Гърция на 25 юни.

Повече от 3 милиона души са посетили сайта миналата година, според статистическия орган на Гърция.

Гръцките власти затвориха достъпа до Акропола и други древни обекти по обяд миналия месец в разгара на горещата вълна, която предизвика огромни горски пожари в цялата страна. Те също така поставиха сенници за защита на хората, които се редят на опашка пред археологическата забележителност, която датира от 5-и век преди Новата ера. 

Мендони каза, че тези мерки ще бъдат въведени отново, ако това се наложи.