По Средиземноморието вече може и да няма наистина уединени части, но все още има места, които не са в обсега на множество туристи. Една от тези дестинации е град Марбея в Андалусия, който някога привличаше холивудски знаменитости, като Бриджит Бардо, Грейс Кели и Кари Грант.

В последните години Марбея се превърна в популярно място за почивка за европейците, най-вече сред британците, който се радват на лесен достъп до Коста дел Сол от Лондон. През юни щатската авиокомпания United Airlines пусна сезонни полети до Малага, най-близкото летище до Марбея, което постави дестинацията в лига с други престижни места за почивка като Френската ривиера и крайбрежието на Амалфи в Италия, до които също има директни полети от САЩ.

Марбея дори има популярен хаштаг в социалните медии - “Marbs,” който внушава определен изискан начин на живот (#marbslife).  Въпреки това Марбея е място, което все още не може да бъде приобщено толкова лесно към други лъскави европейски крайбрежни градове.

На първо място, културата на Марбея е повлияна толкова от близостта до Северна Африка, колкото и от присъствието му в Европа, което осигурява на това късче от южна Испания определено разнообразие и уникалност, което пък поражда въпроса: Марбея не е ли последното страхотно място по Средиземноморието?

Слънце, култура и стойност на едно място

Да започнем с времето. Марбея е защитен от планинската верига Сиера Бланка, което създава микроклимат, който облекчава до известна степен иберийската горещина през лятото и в същото време една от най-слънчевите дестинации в Европа през зимата.

Градът предлага много възможности за развлечения, но културните забележителности са също толкова достъпни. На изток Малага е дом на римски руини и посветен на Пикасо музей от световна класа. Архитектурният комплекс Алхамбра, който често е считан за осмото чудо на света и включва един от най-запазените дворци в от ислямския свят, се намира в Гранада на два часа път с кола от Марбея.

Това, което различава Марбея от Капри в Италия и Миконос в Гърция е, че Старият град създава усещането на реално място, което не е изградено единствено в следване на прищевките и финансовите възможности на най-богатите. В Марбея може също да се пазаруват луксозни стоки в магазини на марки като Chanel, Louis Vuitton и Gucci, но има и едно сдържано и разумно усещане за крайбрежен град.

Най-впечатляващото може би е, че човек все още може да получи добра стойност за парите си. Излизането вечер не е нужно непременно да ви разорява.

Уважаваният от местните ресторант Gaspar, например, е място където трима души могат да си поръчат няколко ястия прясна морска храна и да изпият бутилка качество испанско вино общо за около 80  евро. (В същото време има и заведения, в които само предястията струват колкото цяла вечеря в Gaspar.)

Настаняване

Дори и в най-високия клас на предложенията за настаняване в легендарния Marbella Club, построен на територията на оригиналното имение на принц Алфонсо фон Хохенлохе, цените не са космически, както в съпоставими места за настаняване в популярни дестинации по Средиземноморието. В определени седмици през юли и август цените на нощувките започват от между 1 400 и 1 600 евро на нощ. Тези цени скоро ще паднат с по няколкостотин евро за много дни през септември, когато времето там обикновено все още е впечатляващо.

В комплекса Puente Romano, който разполага с 20 ресторанта, пет фитнеса, пет басейна, хотел Nobu и проектиран от Fendi плаж, нощувката в самостоятелна тройна стая струва 1 850 евро в пиковия сезон.

За сравнение с нощувките в съпоставими хотели в Позитано на крайбрежието на Амалфи достигат 3 000 евро. В хотел Kalesma на гръцкия остров Миконос цените на стаите с изглед към морето започват от около 2 000 евро през август.

Още нещо привлекателно в Марбея е, че нощувките в очарователни бутикови хотели, като Hotel Claude Marbella, започват от около 350 евро през август.

Тази рядка смесица от красота, лукс и стойност не остава незабелязана. Миналата година Марбея се нареди сред „Най-добрите европейски дестинации“, които се избират с гласуване от стотици хиляди потребители.

Марбея може все още да не е Сен Тропе или Портофино. Това обаче не е нещо лошо в ерата на пренаселеността с яхти по Средиземноморското крайбрежие, която вече не е по джоба на мнозина, а други просто бяха отблъснати, защото смятат изкуствено надутите цени за обидни.

Марбея обаче може да не остане в този вид завинаги.

“Нашата цел е да трансформираме града в топ дестинация за Испания, за да се конкурира с Френската ривиера и крайбрежието на Амалафи,” казва Кристина Борхес, маркетинг директор в Puente Romano.

Местен жител разкрива, че вече се говори за “следващата Марбея”, защото вече няма място къде да се строи. (Залозите според него са на съседния град Естепона.)

Предстои да разберем дали Марбея ще започне да губи блясъка си, но определени аспекти от тази дестинация изглеждат неизменни и отличителни.

Марбея винаги ще бъде възможно най-близо до Африка от Европа, което осигурява на града смесица от мариканска и испанска култура, която се проявява в кухнята, архитектурата, забавеният ритъм и топлият климат.

В безоблачен ден винаги ще можете видите Мароко, докато плувате в кристалните води на Средиземно море, на фона на планината Сиера Бланка. Костаките ще продължат да се събират около Гибралтарския проток в очакване на миграцията на рибата тон, което превръща Коста дел Сол в една специална екосистема за наблюдение на дивата природа.

Пунта де Тарифа, най-южната точка на континентална Европа, се намира на около час и 20 минути с кола от Марбея и е едно от най-добрите места за кайтсърфинг в света. А оживеният град на друг континент — в този случай Танжер, в Мароко, винаги ще бъде на малко над 110 км. разстояние по права линия.

В разгара на летния сезон в Марбея Борхес казва, че някои от най-големите ресторанти в Puente Romano, като Nobu и Cipriani, са препълнени всяка вечер от седмицата.

“Те сервират стотици ястия всеки ден. Нямам представа откъде идват всичките тези хора, но са тук”, казва тя.