Откакто е инсталиран на един от хълмовете с изглед към Лос Анджелис през 1923 г., знакът на Холивуд служи като билборд за реклама на недвижими имоти, фон за безброй филми и телевизионни предавания и напомняне за пищните и разточителни години на голямото кино. Съставен от бели печатни букви, изписващи „Hollywood“ (първоначално „Hollywoodland“), знакът е презентация на един квартал в Калифорния, но всъщност не се намира точно в него. Вместо това, той е разположен на близкия връх Лий в планината Санта Моника.

Наскоро обновен, за да отбележи своята 100-годишнина, символът има много по-пъстра история, отколкото подсказват ярките, наскоро пребоядисани букви, пише списание Smithsonian. 

Първите филмови студиа в Холивуд

Историята на знака започва в началото на 20-ти век, когато област, известна като Холивуд (произходът на това име подлежи на дебат), започва да привлича хора от всички щати към своята процъфтяваща филмова индустрия. 

Създадена от строителния предприемач Харви Хендерсън Уилкокс през 1887 г., калифорнийската общност навлиза в златната си епоха под ръководството на Х. Джей Уитли, който е наречен „Бащата на Холивуд“ заради усилията си да превърне района в оживено предградие.

Първото филмово студио в Холивуд отваря врати на булевард Сънсет през 1911 г. и през следващите няколко години е последвано от повече от дузина други компании. Благодарение на разнообразния си пейзаж, идеалния климат за снимане и далечното разстояние от Източното крайбрежие, където Томас Едисън съди продуцентски компании за кражба на технологии, регионът има огромна привлекателност както за кинотворците, така и за амбициозните актьори.

Първоначално той въобще не е бил предназначен да бъде туристическа дестинация. Вместо това започва историята си като реклама за луксозен жилищен комплекс, наречен Холивудленд.  

Ранният Холивуд е както невероятен спектакъл, така и място, управлявано от строги правила със стриктна студийна система. Пет студия доминират филмовата индустрия, заменяйки независимото производство на филми и упражнявайки безпрецедентен контрол върху живота на актьорите. 

Знакът на Холивуд като реклама на недвижими имоти

След построяването на пищни филмови дворци като египетския театър на Грауман през 1922 г. и китайския театър на Грауман през 1927 г. кварталът се превръща в арена за знаменитости и блестяща реклама.

Растежът на индустрията създадва и възможности за бизнеса с недвижими имоти. В началото на 20-те години на миналия век железопътните магнати Ели П. Кларк и Моузес Шърман си партнират с издателя на Los Angeles Times Хари Чандлър и строителните предприемачи Трейси Е. Шолтс и Сидни Х. Уудръф, за да изградят изключитело луксозен квартал на един от хълмовете, наречен Холивудленд. 

Добавянето на наставката „земя“ вероятно е било част от хитра маркетингова схема, може би в знак на почит към „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол или Невърленд от „Питър Пан“ на Дж. М. Бари.

За насърчаване на развитието, синдикатът издига билборд с неговото име. Точното време на изграждането на проекта и конкретното авторство на идеята за знака се оспорват, но Hollywood Sign Trust отбелязва, че строителството е завършено до декември 1923 г.

Удебелените букви, които изписваха „Холивудланд“, са широки 9 метра и високи почти 14 метра. Работниците прекарват 60 дни, закрепвайки панелите към земята на обща цена от 21 000 тогавашни долара (равняващи се на около 370 000 долара днес). 

До края на годината около 4000 светлини украсяват инсталацията, която Los Angeles Evening Express описва като „гигантски електрически знак, най-големият в света, който се съревновава със звездите в бляскавата си красота“. Първоначално е планирано надписът да остане само 18 месеца, но той се задържа много след това.   

Голямата депресия, краят на имотния бум и едно мистериозно самоубийство 

В годините след дебюта на знака Los Angeles Times на Чандлър пуска редовни реклами, насърчаващи развитието на Холивуд като убежище от градския живот. Но Голямата депресия оказва своето негативно влияние върху имотния пазар, а ударът върху филмовата индустрия е още по-тежък. През 1933 година проектът за изграждането на Холивудленд е окончателно погребан. Новият собственик на знака, M.H. Sherman Company, установява, че захранваната с електричество инсталация е твърде скъпа за поддръжка и скоро решава просто да я изостави на произвола на времето и природните стихии.  

Горе-долу по същото време една трагедия променя безвъзвратно фолклора на първия билборд в Холивудленд. На 16 септември 1932 г. Пег Ентуисъл, 24-годишна британска театрална актриса, която се е преместила в Лос Анджелис, за да преследва кариера във филмовата индустрия, се качва до знака, изкатерва се по една от работните стълби и скача, загивайки намясто. 

Два дни по-късно турист намира чантата на Ентуисъл, която съдържа предсмъртно писмо, в което пише: „Страхувам се, че съм страхливец. Съжалявам за всичко. Ако бях направила това отдавна, щеше да ми спести много болка. П.Е.”. 

Според градските легенди, очевидният неуспех на Ентуисъл да стигне до Холивуд е довел до нейното самоубийство. 

Въпреки че в предсмъртното ѝ писмо не се споменава нищо шоубизнеса, смъртта ѝ бързо се превръща в предупреждение към всички, които споделят отчаяното желание за холивудска слава.

Шокиращите заглавия въ вестниците раздухват трагедията сред обществото, но също така намеквата за други скрити социални проблеми, проникващи в Холивуд. Историята за мотивите, подтикнали британската актриса към самоубийство, отчасти са базирани на легенди, но донякъде отразяват реалното безпокойство относно ордите от хора, които бягат от своите притиснати от икономическата депресия градове, за да опитат късмета си в киното. 

В "Hollywood Babylon", сензационната книга на Кенет Ангър от 1959 г. за предполагаемите скандали в града на киното, авторът твърди, че и други разочаровани търсачки на слава са последвали примера ѝ и знакът на Холивуд се превърнал в място, на което са приключили много животи.  В продължение на десетилетия се появяват твърдения, че духът на актрисата обикаля района, а някои посетители твърдят, че са видели разрошена руса жена да се появява на мястото и след това внезапно да изчезва.

От произвола на съдбата в ръцете на градската управа

Междувременно, оставен без специален бюджет за поддръжка, знакът започна да се разпада. Според брошура, публикувана от Hollywood Sign Trust, второто „О“ от Hollywoodland се срутва по време на буря през септември 1936 г., а през следващите години изчезват и още две букви 

До 1944 г. знакът е загубил и първата буква „H“ поради силни ветрове. Градска легенда лъжливо обвинява бившия пазач на знака Алберт Коте, че е изгубил контрол над колата си, докато е бил пиян и се е разбил в гигантската буква.

През декември 1944 г. M.H. Sherman Company дарява разпадащата се инсталация и околния терен от 425 акра на град Лос Анджелис, който официално приема предложението през януари 1945 г.

През следващите няколко години се разгорещява дебата за съдбата на знака. През 1947 г. Комисията за отдих и паркове в Лос Анджелис го нарича "трън в очите" и настоява за събарянето му, но след серия от протести на местните жители, Холивудската търговска камара се намесва и предлага да го възстанови. 

До края на 1949 г. знакът е ремонтиран и наставката „земя“ ("land") е премахната, като остава само "Холивуд" ("Hollywood").

"Възкръсването" на холивудския билборд се случва във време на огромна промяна за филмовата индустрия. Докато телевизията набира популярност, филмовите студиа се конкурират ожесточено помежду си и системата на студийните гилдии е изоставена с настъпването на Златния век на Холивуд. 

Разследванията, водени от Комитета за противодържавна дейност на Камарата на представителите и сенатор Джоузеф Маккарти се насочват към предполагаеми комунистически симпатизанти в развлекателния бизнес, създавайки среда на широко разпространена параноя.

През 40-те и 50-те години на миналия век Лос Анджелис често е изобразяван на екрана като град на престъпност, корупция и юношески бунтове. Знакът не се справя по-добре в поддържането на имиджа на града, превръщайки се в място за употреба на наркотици и оргии, отразяващи общата метаморфоза на самия град. Наистина, филмът от 1954 г. „Надолу по три тъмни улици“ показва престрелка, която се случва до изтърканата от времето инсталация.

Десетилетие по-късно знакът продължава да се разпада в унисон с масовото изселване на жители от Холивуд към предградията на Лос Анджелис. Телевизията "краде" публиката на киносалоните,  студийните магнати фалират, а филмите не успяват да се харесат на младежката публика.

Как белият надпис се превръща в културно наследство

Едва в началото на 70-те години местните жители проявяват интерес към друга реставрационна кампания. Някои от тях започват да забелязват жалкото състояние на символа на града и се опитват да допринесат за ремонта и поддръжката му.

Холивудската търговска камара отново търси средства за възстановяване на билборда, наевайки звездата от Sunset Boulevard Глория Суонсън за откриването през септември 1973 г. Но когато идва времето за церемонията, гъста мъгла обгръща холивудските хълмове. 

„Цяла орда оператори са откарани с автобуси до табелата в петък вечерта, за да заснемат как Суонсън натиска ключа на прожекторите. Но вместо знакът да се появи, светлинните лъчи разкриват само гъста мъгла", съобщава Los Angeles Times. 

През 1973 г. комисията за културното наследство в Лос Анджелис обявява 50-годишния знак за културна забележителност. През следващите няколко години билбордът се появява в множество нашумели екшън филми като видима реликва от Златния век на Холивуд. 

Във филма „Земетресение“ от 1974 г. буквите се разбиват, падайки една по една надолу по хълма, във версията на "Супермен" от 1978 г. те падат напред по време на земетресение, комедийният военен филм на Стивън Спилбърг от 1979 г. "1941 г.", показва пилот, който стреля по знака.

Все по-видимият културен статус на знака вдъхновява и шегаджиите. На 1 януари 1976 г. 22-годишният студент по изкуства Дани Файнгуд променя "Hollywood" на "Hollyweed" (от англ. дума weed - трева), като поставя парчета плат върху буквите. 

Идеята му е да подкрепи приемането на калифорнийски закон, декриминализиращ притежанието на малки количества марихуана за лична употреба. Файнгуд дори използва арт проекта си като курсова работа в художественото училище, където учи, и получава за него отлична оценка.

Друг художник, 30-годишният Закари Коул Фернандес, прави подобен опит през 2017 г., описвайки усилията си пред New York Times по-скоро като арт инсталация, отколкото шега. Властите обаче не са съгласни с твърденията му и повдигат обвинение на Фернандес за вандалска проява.

В чест на посещението на папа Йоан Павел II в Лос Анджелис през септември 1987 г. надписът е променен на "Holywood" (без едната буква "L"), като игра на думи с английското "holy", което означава свещен).

Новото време и новият облик на символа на Холивуд

Обхватът на реставрацията на знака от 1973 г. е ограничен и по него почти не са извършвани никакви структурни ремонти. След няколко години знакът отново се намира в ужасно състояние. Дървената конструкция е проядена от термити.

Третата буква „O“ и горната част на „D“ падат надолу по хълма, а долната част на втората „L“ е повредена от подпалвачи. Холивудската търговска камара заявява, че има нужда от 250 000 долара (равняващи се на повече от 1,1 милиона долара днес), за да възстанови напълно знака, така че през юни 1978 г. Хю Хефнър, собственикът на списание Playboy, се намесва, за да помогне. Той организира кампания за набиране на средства, която предлага на знаменитостите шанс да спонсорират буквите, като отпуснат по 27 700 долара за всяка една от тях. Певецът Анди Уилямс, рок звездата Алис Купър и основателят на Kelley Blue Book Лес Кели са сред звездите, които даряват средства за каузата.

Два месеца по-късно работници разрушават по-голямата част от знака, като премахват падналите букви и ги заменят с гофрирани метални панели. Новият знак дебютира през ноември 1978 г. и е с дължина 140 метра и тегло от 220 тона. Това е същият билборд, който се вижда и днес, като единствената промяна е, че е боядисван няколко пъти през десетилетията, за да остане блестящ.

През последните десетилетия копия на надписа се появяват в Ирландия, Франция, Филипините и другаде, свидетелствайки за трайното културно влияние на холивудския знак по света.

Един век след първоначалното му инсталиране знакът на Холивуд страда от някои старчески "болежки" и е преминал през множество фейслифтове, което е интригуващ паралел с някои от звездите, живеещи в града под него.