Цените на петрола нарастват във втори пореден ден днес и са на път да запишат повишение в шеста поредна седмица, след като Саудитска Арабия и Русия, вторият и третият най-голям производител на суровината в света, обявиха че удължават ограниченията в производството и през следващия месец.

Фючърсите на брента поскъпват с 0.15% до 85.27 долара за барел, докато ръстът при тези на щатския лек суров петрол (WTI) е от 0.25% до 81.75 долара за барел.

И двата бенчмарка са на път да запишат ръст в цената в шеста поредна седмица, което би била най-дългата им положителна серия за годината. Брентът поскъпва с 15.4%, а WTI с 18.2% през последните шест седмици.

Саудитска Арабия удължи доброволното ограничение на добива на петрол в размер на 1 млн. барела на ден до края на септември. Русия също ще намали добива си с 300 000 барела на ден през септември, заяви вицепремиерът на страната Александър Новак.

Мониторинговата комисия на ОПЕК+ е малко вероятно днес да внесе промени в цялостното производство, според източници близки до организацията. Ограниченията от страна на Саудитска Арабия и коментарът от страна на Русия преди важната среща на ОПЕК+ обаче засилиха опасенията относно предлагането и подкрепиха цените на петрола.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ ще продължи да си сътрудничи с производители и потребители, за да гарантира, че енергийният пазара ще способства за икономическия растеж. САЩ е най-големият производител и потребител на петрол в света.

Последните данни от САЩ обаче показват, че затегнатите пазари на труда и по-слабото представяне на сектора на услугите предизвикват известни опасения, че забавянето на икономиката ще ограничи търсенето на петрол и ще окаже натиск върху цените, въпреки ограниченията в добива.

"Скъпият долар оказа влияние върху цените на петрола и всички искат да знаят дали състоянието на пазара на труда ще принуди Федералния резерв да затегне паричната си политика още повече," казва пред Reuters Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Освен това, спадът на бизнес активността в еврозоната се задълбочава повече от очакваното през юли, а вчера Централната банка на Англия вдигна лихвите до 15-годишен връх. По-скъпите кредити за компаниите и потребителите биха могли да забавят икономическия растеж и да намалят търсенето на петрол.

Въпреки това, подобрените очаквания относно търсенето и ограниченото предлагане биха могли да продължат да подкрепят петролните пазари, казва Тина Тенг, анализатор в CMC Мarkets.

"Очакваните данни за неселскостопанската заетост в САЩ ще бъдат на фокус и ще влияят на пазарните нагласи по-късно днес," допълва Тенг.