Мъж и жена, които се занимават с киберпрестъпления, се признаха за виновни в опит за изпирането на биткойни на стойност 4.5 млрд. долара, които мъжът успява да открадне през 2016 г.

Хедър Морган и Иля Лихтенщайн са арестувани миналата година в Ню Йорк, след като полицията успява да свърже луксозния им начин на живот с обира.

Докато се опитват за заблудят властите, Морган се представя за рапър и предприемач.

Като част от сделката на двамата с разследващите власти Лихтенщайн признава, че той стои зад хакерската атака, при която са откраднати биткойните.

Двамата пледират виновни по обвиненията в пране на пари, но Морган се признава за виновна и по допълнително обвинение за заговор за измама срещу САЩ.

Въпреки че се опитват да прикрият престъпленията си, Морган публикува с артистичния си псевдоним Razzlekhan десетки музикални видеа и рап песни с неприличен текст, които са заснети в района на Ню Йорк.

В текстовете си тя се определя като "крокодила на Уолстрийт".

В статии, публикувани във Forbes Морган твърди, че е успяла бизнес дама от технологичния сектор, като определя себе си като "икономист, сериен предприемач, софтуерен инвеститор и рапър".

Докато работи по своя образ на рапър и технологичен предприемач, тя и съпругът ѝ, който е програмист, се опитват да осребрят състоянието си, откраднато от крипто компанията Bitfinex.

Двамата сега са заплашени от сериозни присъди, като Лихтенщайн може да попадне в затвора за 20 години, а Морган - за 10.

При ареста им през февруари 2022 г., притежаваните от тях 119 000 биткойна са били на стойност 4.5 млрд. долара, което прави конфискацията най-голямата в историята на министерството на правосъдието в САЩ.

Когато биткойните са откраднати чрез хакерска атака, стойността им е била около 71 млн. долара.

Съдебните документи разкриват подробно как двамата превръщат част от откраднатите от Bitfinex биткойни в милиони долари традиционни пари, използвайки усъвършенствани техники, за да останат под радара на властите.

Двамата разделят биткойните на малки количества и с фалшиви самоличности ги прехвърлят в хиляди различи криптопортфейли.

Те също така смесват откраднатите средства с други криптовалути с криминален произход в пазара Alphabay в тъмната мрежа

Двамата също трака купуват златни монети и основават кухи компании така че биткойните да изглеждат като законно придобити.

Една от грешките на двойката е, че пазаруват с ваучери във веригата супермаркети Walmart, за които е платено с част от откраднатите средства.

"Полицията успява да свърже ваучерите за Walmart с част от откраднатите от Bitfinex средства, което отваря разследването по-нататък," казва Джонатан Левин, основател на компанията Chainalysis, която е участвала в разследването.

"Закупуването на ваучери и преместването на средства между различни борси така и не създава прекъсването на произхода на средствата, на което двойката се надявала," допълва той.

Когато полицията нахлува в апартамента на двойката в Манхатън, открива книги с издълбана вътрешност за укриване на мобилни телефони.

Те също така намират десетки телефони, няколко USB флашки и 40 000 долара в брой.

От полицията успешно разшифроват електронна таблица, в която подробно са описани сложните методи, използвани от двойката за изпирането на средствата.

В съдебните документи се посочва, че има данни за това, че Морган и Лихтенщайн планирали да напуснат САЩ в посока Русия, където той е роден.

Ако бяха успели, те вероятно щяха да живеят като милиардери бе заплахата за арест от страна на САЩ.

Когато хакерската атака е осъществена, клиентите на Bitfinex губят 36% активите си, притежавани от борсата. До 2019 г. компанията успява да възстанови средствата на жертвите, така че базираната в Хонконг компания и някои клиенти, които заменят загубите си за акции в нея сега очакват да бъдат обезщетени, след като откраднатите биткойни бъдат върнати.