Apple обяви резултатите си за фискалното трето тримесечие на годината. Те показаха, че продажбите на iPhone са по-ниски от очакваните от анализаторите, а приходите бележат спад от 1.4% спрямо година по-рано.

Това е трето поредно тримесечие, в което постъпленията на най-скъпата компания в света бележат понижение. Около половината от приходите на Apple все още са свързани с продажби на iPhone.

Главният финансов директор на компанията Лука Маестри обяви, че очаква приходите от продажби на Mac и iPad са се свият с двуцифрен процент до края на годината, заради по-слабото търсене на тези продукти.

Услугите са тези, които осигуряват най-голям ръст в приходите, като растат с 8% до рекордните 21.21 млрд. долара.

От Apple все пак отчетоха по-високи приходи и печалба на акция, от очакваните от анализаторите.

Приходите възлизат на 81.8 млрд. долара спрямо 81.55 млрд. долара очаквани от пазарните наблюдатели (82.96 млрд. долара за година по-рано), а печалбата на акция е 1.26 долара, спрямо очаквани 1.20 долара и също толкова за преди 12 месеца.

Приходите от продажбата на смартфони iPhone са на стойност 39.67 млрд. долара, спрямо 39.79 млрд. долара очаквани от анализаторите и 40.67 млрд. долара за същото тримесечие на 2022 г., а тези от услуги - 21.21 млрд. долара срещу 20.77 млрд. долара прогнозирани от анализаторите и 19.6 млрд. долара за преди 12 месеца.

Приходите от продажба на компютри Mac са 6.84 млрд. долара спрямо 7.38 млрд. долара за третото тримесечие на 2022 г. и 6.37 млрд. долара очаквани от пазарните наблюдатели, а постъпленията от продажба на таблетите iPad - 5.79 млрд. долара спрямо 6.33 млрд. долара, прогнозирани от анализаторите и 7.22 млрд. долара за година по-рано.

Приходите на компанията от продажби на смарт часовници възлизат на 8.28 млрд. долара спрямо 8.38 млрд. долара прогнозирани от пазарните участници и 8.08 млрд. долара за преди година.

Според Маестри, следващото тримесечие за компанията ще е подобно с настоящото, при положение че не се наблюдава влошаване на икономическата среда.

Ръст в приходите се очаква от продажбата на iPhone и услугите, докато постъпленията от Mac и iPad ще продължат да намаляват.

Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук посочи по време на пресконференцията, че приходите от редица държави, в това число Индия и Индонезия отчитат рекордни стойности.

Apple обяви, че в момента има повече от 2 млрд. активни устройства в света.

От началото на 2023 г. акциите на компанията поскъпват с 47%.