Откакто Тим Кук е обявен за главен изпълнителен директор, той прави доста неща, за да затвърди мястото си на един от най-добрите ръководители в историята на Apple.

Кук обаче все още се възхищава на предшественика си Стив Джобс.

„Знаех, че не мога да бъда като Стив, когато станах главен изпълнителен директор“, казва 62-годишният Кук пред GQ. "Не мисля, че някой може да бъде като него“, допълва той.

По думите му, Джобс е бил човек, който може да се срещне веднъж на хиляда години. Ето защо за него единственото възможно нещо е да бъде най-добрата версия на себе си.

Това обаче не означава, че Кук не е взаимствал няколко трика от Джобс. Той разказва, че се възхищавал на начина, по който той държал всички в Apple да работят на върха на креативността си, независимо в кой отдел са.

„Едно от нещата, които ми допадаха, беше, че той не очакваше иновации от една определена група или креативност от друга. Той очакваше това от всички нас“, казва Кук.

Той изпитал това изискване на Джобс лично. Преди да поеме поста през 2011 г., Кук бил главен оперативен директор на компанията, отговарящ за продажбите в чужбина. В тази си роля Джобс изисквал от него да бъде изобретателен.

„Опитвахме се да бъдем изобретателни и креативни в продажбите, както го правихме и в останалите отдели“, спомня си той.

Този трик продължава да помага на Кук, след като в последните 12 години той показва, че напълно заслужава поста след Джобс.

Под негово ръководство Apple се превърна в бизнес, оценен на трилиони долари. В последните години компанията пусна слушалките Airpod, Apple Watch и ново поколение чипове.

„Стив беше най-добрият учител, който съм имал. Много по-добър от всички останали. Тези уроци продължават да живеят не само в мен, но и в много други хора в Apple“, казва още той. 

Според традиция от времето на Джобс, компанията все още свиква срещи в 9 часа всеки понеделник. По думите на Кук в Apple не гледат толкова много в миналото, а са съсредоточени в бъдещето.