Рейтинговата агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на няколко щатски банки и предупреди, че е поставила под наблюдение рейтинга на някои от най-големите банки в страната.

От Moody's понижиха с едно ниво рейтинга на 10 банки и са поставили под наблюдение някои банкови гиганти за потенциално понижение на рейтинга. От агенция също така промениха перспективата си до отрицателна за няколко големи банки. Като цяло, от Moody‘s промениха оценките си за 27 банки в сектора.

Сред банките с понижен рейтинг са M&T Bank, Pinnacle Financial Partners, Prosperity Bank и BOK Financial Corp.

Сред поставените под наблюдение банки личат имената на BNY Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial.

"Финансовите резултати за второто тримесечие на много банки отчитат нарастващ натиск върху рентабилността, който ще намали способността им да генерират вътрешен капитал," казват от Moody's.

"Всичко това идва на фона на очертаваща се лека рецесия," докато банките се борят с по-големи рискове от повишението на лихвените проценти и с управлението на своите активи и задължения, посочват още от рейтинговата агенция.

Фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано през годината породиха криза на доверието към банковия сектор в САЩ, което доведе до теглене на депозити в редица регионални банки, въпреки че властите предприеха спешни мерки за укрепване на доверието.

От Moody's промениха перспективата си от стабилна на отрицателна за Capital One, Citizens Financial и Fifth Third Bancorp, както и за още няколко други банки.

Рейтинговата агенция също така потвърди рейтингите на редица банки, сред които PNC Financial Services Group, Citizens и Huntington Bancshares.