От векове шампанското е запазената марка на празнeнствата и луксозния живот. Повишаващите се температури в Европа и все по-нестабилното време пораждат опасения, че френския регион Шампан може да стане неподходящ за производството на пенливото вино.

През 2022 г. от областта Шампан са доставени над 325 млн. бутилки, като продажбите на шампанско за първи път надхвърлят 6 млрд. евро, сочат данни на асоциацията Comité Champagne. Най-големите пазари на напитката са САЩ, Великобритания и Япония.

От организацията имат “предпазливи очаквания” за 2023 г., но казват, че занимаващите се с производството на шампанско “запазват увереност в доброто състояние на своя бизнес”.

Състоянието на климата обаче поставя под въпрос бъдещето на напитката – производителите ѝ ще трябва да се приспособяват, за да оцелеят, а вкусът на шампанското може да се промени.

Изгорено от слънцето грозде и увреден вкус

Физическият риск, на който е изложен региона Шампан заради сушата, се очаква да се утрои до 50-те години на века, според доклада S&P Global Sustainable1, което ще представлява сериозен проблем за лозята.

В доклада регионите са оценени по скала от 1 до 100, при която резултат от 100 представлява максималната изложеност на риск. В него се посочва, че до 50-те години рискът от суша в Шампан ще нарасне от настоящото ниво от 16 до 43, а след това ще се удвои до 88 до 90-те години, ако не бъдат предприети мерки относно изменението на климата.

Сушата не е единственият фактор, който може да попречи на производството. Времето е все по-нестабилно, като горските пожари, наводненията и сланите зачестяват в последните години.

Дори и ако гроздето все още може да се отглежда на фона на променящия се климат, условията може да променят развитието на този плод и да нанесат поражения.

″Ако гроздето бъде изложено на прекалено екстремни ултравиолетови лъчи, тогава ще се получи еквивалента на нашето изгаряне на слънце, а това на практика ще навреди на вкуса”, казва пред CNBC Мат Ходжсън, основател на британския търговец на дребно на вина Grape Britannia.

Допълнителната жега може също така да промени киселинността на гроздето, коята придава на шампанското неговата свежест, казва Ходжсън.

Международните марки са наясно с огромния ефект, който климатичните промени могат да окажат върху техния бизнес.

“Ние осъзнаваме ефекта от климатичните промени върху всички тероари на Moët Hennessy, както и различните степени”, казва Сандрин Зомер, главен директор по устойчивостта в подразделението на LVMH за вина и алкохолни напитки Moët Hennessy.

“Полагаме повече от усилия от когато и да било, за да се адаптираме”, допълва тя.

Методите на производство на шампанското

Най-известното правило за шампанското е, че то трябва да произведено във френския регион Шампан, но дългият списък от правила, които трябва да са спазени, включват и конкретни лозарски практики, като снабдяване с грозде от определени места, конкретни методи за пресоване на гроздето и използването единствено на отбрани сортове грозде.

Използването на пестициди и придаването на допълнителна киселинност са забранени, а всички етапи от производството трябва да се извършват в Шампан, до самото поставяне на етикетите на бутилките. Производителите на шампанско обаче променят процесите, за да продължат производството в рамките на строите ограничения на правилата.

“Преди 20 години прибирането на реколтата бе в края на септември и началото на октомври”, казва говорителят на Champagne Taittinger Клер Сарацин. Сега производителите на шампанско прибират реколтата от грозде в края на август и началото на септември.

Променящите се температури също така означават, че шампанското става по-сладко по естествен път.

“На практика имаме толкова много слънце и захар в сока, че вече няма нужда да се добавя захар,” казва Сарацин. “Засега това не е проблем, но е нещо за което трябва да се погрижим.”

Промяна на вкуса

Винени критици твърдят, че някои видове шампанско вече имат много различен вкус от напитката, която хората са консумирали преди години.

“По отношение на вкуса, това, което се забелязва са много по-узрели характеристики,” казва Том Хюсън пред CNBC, допълвайки, че това доближава шампанското повече до други бели вина и го прави “по-прозрачно вино.”

Виненият критик Сузи Аткинс също е забелязала, че вкусът на шампанското се е променил в последните десетилетия.

“Забелязах лека промяна за последните 30-ина години, а други хора, които имат 50-годишен в дегустацията на вино смятат, че определено има промяна към по-богат вкус,” казва Аткинс.

Бъдещето на шампанското

Производителите на шампанско предприемат различни подходи към запазването на бъдещето си в индустрията, в това число и насочването на поглед към места със сходен климат на този в Шампан.

Taittinger става първият производител на шампанско, който инвестира в английско искрящо вино през 2015 г., като същото направиха и от Pommery през 2016 г. Предприемат се и стъпки за поддържане на разликата между английските и френските продукти.

Английското искрящо вино на Taittinger, например, се предлага ексклузивно на британския пазар, за да се избегне “канибализация” на оригиналния продукт на марката.

На въпрос дали е възможно шампанското вече да не се произвежда в региона Шампан, от Taittinger казват, че марката има “по-позитивни” очаквания и че Comité Champagne проучва и възможности като разработването на нови сортове грозде.

Засега обаче от организацията все още не са създали грозде, което да отговори на високите стандарти, необходими за производството на шампанско.

Moët Hennessy, от своя страна, няма намерения да отглежда лозя в Англия, казва главният изпълнителен директор Филип Шаус пред The Telegraph.

Дългият списък с правила, необходими за производството на шампанско може също да бъде приспособен, тъй като регионът иска да остане в бизнеса. Това обаче означава ли, че резултатът все още ще е шампанско, както го познаваме?

“Това може да е нещо ново и нещо хубаво, но ако обичате днешното шампанско, тогава това няма да е нещото, което Шампан произвежда, ако правилата бъдат променени,” казва Ходжсън от Grape Britannia.

“Ако изборът е между това да не съществуваш и да разшириш региона на производство или да промениш региона, който може да носи името, тогава кой знае какво може да изберат производителите на шампанско,” казва Ходжсън. “Би било самоубийство да не се обмислят алтернативи, нали?”