В по-голямата част от Северното полукълбо гроздоберът е приключил преди месеци. В малка винарна недалеч от Стокхолм, при температури от -8 градуса по Целзий и 15 см сняг, той току-що е започнал.

“Условията са идеални,” казва Гьоран Аменгард, чиято винарна Blaxsta започва гроздобера преди малко повече от седмица, и твърди, че разполага с едни от най-северните лозя.

Когато засажда първите си лозя преди 22 години, това е една от малкото винарни с търговска цел в Швеция. Сега тя е част от увеличаващия се брой винарни в скандинавската страна, която, според експерти, е на път да се превърне във винена дестинация.

Гроздето видал блан на Аменгард получава до 23 часа светлина в пика на лятото, преди да се превърне в награждавано ледено вино, което той продава на ресторанти със звезди Michelin. “Разполагаме с една от най-уникалните почви в света,” казва той.

Макар и относително малки със своята площ от 150 хектара, лозята в Швеция са се увеличили с 50% през последните две години. В рамките на пет години площта им се очаква нарасне повече от два пъти.

В дългосрочен план прогнозите са, че в Швеция може да се отглеждат 10 000 хектара лозя, а това да се превърне в нова милиардна индустрия за страната.

Продажбите на местни вина в Швеция почти са се удвоили в последните пет години. Според държавната верига магазини за алкохолни напитки Systembolaget, която има монопол над продажбите на вина със съдържание на алкохол над 3.5%, продажбите са се увеличили от 19 388 литра през 2017 г. до 34 495 литра до 30 ноември тази година.

Производството все още е много малко, но от компанията твърдят, че количествата, качеството и интересът на клиентите растат.

Експерти твърдят, че глобалното затопляне и отглеждането на нови сортове грозде са сред факторите, които движат производството на вино в Швеция. Основните сортове, които се отглеждат в страната, са бялото грозде соларис и рондо, от което се произвежда червено вино.

Според Лота Нордмарк от Шведския университет по селскостопански науки, вината са предимно бели, искрящи и розе, но има потенциал и за производство на оранжеви вина.

От жизненоважно значение за успеха на лозарството ще бъде използването на устойчиви на болести сортове грозде, устойчиви системи за отглеждане на лозята и способността да се експериментира, казва Нордмарк.

Nordic Vineyards, която продава скандинавски вина онлайн, казва, че повечето от продуктите й се купуват от хора от региона, но получава все повече запитвания от Европа и Азия, най-вече от Япония.