Доклади на щатската инвестиционна компания Hindenburg Research, специализирана в късите продажби, са изтрили милиарди долари от богатствата на трима от най-богатите мъже в света, пише Business Insider.

Компанията публикува през тази година доклади за индийската Adani Group, Block и инвестиционната компания Icahn Enterprises.

Те са собственост съответно на Гаутам Адани, Джак Дорси и Карл Айкън, който губят милиарди долари след спад в цените на книжата на компаниите им, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Най-големи загуби търпи Адани, чието състояние се е свило с 57 млрд. долара. Американският фонд представи доклад, според който Adani Group неправомерно използва офшорни данъчни убежища и предупреди, че има опасения за голямата ѝ задлъжнялост.

Съоснователят на Twitter и Block Джак Дорси загуби 530 млн. долара, след критики от страна на Hindenburg относно платежната система на Block, докато Айкън се прости с 16 млрд. долара от богатството си.

През май от Hindenburg обявиха, че Айкън ползва подобна на Понци схема структура, за да заблуждава инвеститорите. Оттам намекнаха и че акциите на компанията са надценени, което доведе до срив на котировките.

Само в разстояние на ден, книжата на Icahn Enterprises поевтиняха с 23%, след като компанията намали дивидента от 2 долара на 1 долар. Айкън от своя страна нарече доклада на  Hindenburg „подвеждащ и обслужващ собствените им интереси“. 
 

В този ден състоянието на Айкън намаля до 8 млрд. долара, след като ден по-рано беше 10.5 млрд. долара.

Докладите на Hindenburg са довели до спад на пазарната оценка на трите дружества от 173 млрд. долара, като най-голяма част от тях се падат на компаниите под шапката на Adani Group.

Основателят на Hindenburg Нейт Андерсън обаче е спечелил сравнително малка сума от тези понижения. Според данни на S3 Partners той е заел къси позиции срещу компанията на Айкън, което му е донесло 56 млн. долара.