Американската стартираща компания за "облачни" технологии CoreWeave, подкрепена от Nvidia и Magnetar Capital, си осигури кредитна линия от 2.3 милиарда долара, използвайки популярните графични процесори H100 на Nvidia като обезпечение. Компанията възнамерява да използва тези пари за закупуване на повече чипове от висок клас, наред с други неща, необходими за експанзията ѝ. 

Или, казано с други думи, Nvidia инвестира в CoreWeave, която разчита на продуктите на Nvidia, и сега същите тези продукти на Nvidia се използват като обезпечение за закупуване на още повече продукти на Nvidia, пише електронното издание The Verge. 

Любопитното в случая е, че за обезпечение се използват графични чипове, а не цели компютърни конфигурации. 

Видеокарти срещу заеми

CoreWeave първоначално е основана като фирма за добив на криптовалутата Ethereum през 2019 г., но по-късно тя се ориентира към облачната инфраструктура.

В исторически план има и друг парадокс - Nvidia в миналото беше доста враждебно настроена към използването на графичните ѝ процесори за "копаене" на Ethereum, като дори е стигна дотам, че промени характеристиките на своите чипове, за да обезсърчи тази дейност. 

Nvidia също плати на Американската комисия по ценните книжа и борсите 5.5 милиона долара за уреждане на обвинения, без да признае неправомерни действия, че незаконно е скрила каква част от продажбите ѝ разчитат на крипто пазара. 

Но ето, че в момента тя инвестира в компания, която купува много от нейните чипове и ги използва за копаене на Ethereum.

CoreWeave се възползва от недостига на графични процесори, предизвикан от бума на криптовалутите, а след това и от еуфорията около приложенията за генеративен изкуствен интелект. В момента доставките на видеокартите H100 са един от най-внимателно следените индикатори на пазара. 

„Хората все още имаха достъп до графични процесори миналата година, но когато предлагането "изтъня", изведнъж си зададохме въпроса откъде да вземем тези неща?“ коментира съоснователят на CoreWeave Бранън МакБий. През април компанията приключи кръг на финансиране от 221 милиона долара въпреки забавянето в общия пазар на рисковото инвестиране. Тогава сред поддръжниците на фирмата се включва и Nvidia, през май CoreWeave получава още 200 милиона долара.

В момента CoreWeave се разраства бързо, след като генерира 30 милиона долара приходи миналата година. Ръководството прогнозира 500 милиона долара приходи през тази година и 2 милиарда долара през следващата година. 

Стартиращата компания, която се бори да отговори на търсенето, има нужда от чипове, за да изгради своите центрове за данни. Набирането на дълг е бърз начин за финансиране. Разбира се, лихвените проценти са по-високи, отколкото бяха, но ако растежът на CoreWeave наистина е толкова бърз, колкото си очаква, "вливането" на пари по всяка вероятност си заслужава пише още изданието.

Базираните на H100 графични процесори на Nvidia са до девет пъти по-бързи при обучение на софтуер за изкуствен интелект от предшествениците си и разработчиците на AI дават мило и драго, за да се сдобият с тях. Отделни единични бройки от тези графични процесори  достигнаха цени от около 40 000 долара в eBay през април. 

Какви са рисковете?

Но сега за първи път те се използват и като обезпечение за заем.  Това обезпечение обаче е малко по-различно, защото включва определени рискове. Чиповете все пак имат дата на "остаряване", която наближава. По-мощният процесор за AI, наречен GH200, се очаква да се появи на пазара през следващата година.

Nvidia обаче не е единствената компания, която разработва по-мощни видеокарти. Microsoft, Google и Amazon се опитват да направят свои собствени чипове и ако някой от тях постигне пробив, обезпечението по заема на CoreWeave може внезапно да се обезцени. Не само защото самите чиповете може да станат по-евтини, но и защото стимулът на компаниите да сключват договори с CoreWeave ще намалее.

Тази конкуренция може да обясни защо Nvidia инвестира в CoreWeave. Вероятно компанията предпочита да продава своите графични карти на CoreWeave, който не се опитва да се конкурира с нея, отколкото на Microsoft, Google или Amazon, които са преки съперници на пазара. По този начин Nvidia се опитва да поддържа пазара "затегнат", а CoreWeave печели, защото тези големи компании трябва да купуват компютърна инфраструктура от нея, пише още изданието. 

Начинанието обаче е доста рисково. По принцип всеки един от играчите на този пазар е затруднен от тайванския производител на полупроводници TSMC, който произвежда най-модерните чипове в света. Освен рисковете, свързани с веригата за доставки, производствения капацитет и т.н., TSMC е изложена и на геополитически риск заради напрежението между САЩ и Китай по отношение на статута на Тайван. 

Ако отношенията между САЩ и Китай се влошат, това би бил потенциален проблем за Nvidia, която продава много от своите собствени чипове в Китай. Ескалацията на търговската война между ВАшингтон и Пекин може потенциално да промени търсенето на чипове на Nvidia по начини, които да направят заема от CoreWeave по-малко ценен.