Най-високата инфлация в Германия от десетилетия насам подхранва чувството за неравенство и кара много германци да се чувстват изоставени от правителството. Тази тенденция от своя страна води до ръст на подкрепата за крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD), показват данните от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. 

Около 80% заявяват, че смятат икономическата ситуация в Германия за несправедлива (с 32 процентни пункта повече от 2021 г.), а 60% от германците казват, че виждат обществото разделено главно между богати и бедни (с 20 процентни пункта повече в сравнение с май 2022 г.), според изследователската организация More in Common.

Констатациите идват на фона на свиващата се подкрепа за канцлера Олаф Шолц и неговата коалиция, докато в същото време AfD се възползва от несигурността на избирателите.

Миналия месец крайнодесните спечелиха регионални избори за първи път и са на път да спечелят три от предстоящите провинциални избори в Източна Германия. Възходът на партията предизвика безпокойството на службите относно потенциалното разрастване на екстремизма.

"Когато недоволството расте повсеместно, потенциалният брой на онези, които открито подкрепят десните популисти, също нараства в резултат на това“, се казва в проучването. В него се посочва че 60% от германците очакват икономическата ситуация да се влоши допълнително през следващите пет години.

Проучването, проведено сред 2016 души в сътрудничество с обществения институт за социологическо проучване Kantar, показа, че германците обвиняват както правителството, така и Русия, след нахлуването ѝ в Украйна, за нарастващите цени, като тези два фактора се отчитат съответно от 45% и 47% от запитаните. А 68% заявяват, че се чувстват изоставени от политиците по време на кризата с разходите за живот.

Инфлацията в Германия вече е в низходяща тенденция, но все още е много по-висока от целта на Европейския съюз от 2%. Потребителските цени в Германия се повишиха с 6.5% на годишна база през юли, а основният процент на инфлацията, който изключва нестабилните артикули като храни и енергия, възлиза на 5.5% през юли, понижавайки се спрямо отчетените 5,8% през юни.

В понеделник проучване на икономическия институт Ifo показа, че средната класа в Германия се е свила между 2007 г. и 2019 г. от 65% населението до 63%, изоставайки по дял от 13 европейски държави.

Домакинствата с ниски и средни доходи като цяло са засегнати по-силно от инфлацията, коментира пред Ройтерс изследователят на института Флориан Дорн. Работниците в Германия, най-голямата икономика в Европа, са загубили около 4.1% от покупателната си способност през 2022 г., показва изследване на института WSI, публикувано през юли.

Въпреки че по-високите цени на вносната енергия първоначално доведоха до инфлацията в Европа и Германия, компаниите след това повишиха цените на продукцията си с още по-бързи темпове, показа анализът на WSI. 

Печалбите на компаниите са се повишили средно със 7% през 2022 г. в сравнение със само 3.3% увеличение на разходите за труд.

„Инфлацията направи мизерията много по-лоша за някои, но е малко неудобство за други, които наистина живеят в изобилие“, каза Улрих Шнайдер, управляващ директор на германската социална асоциация Der Paritaetische.