Новият изцяло електрически автомобил Cadillac Escalade IQ на практика няма нищо общо с бензиновия Escalade, но вероятно е най-важният знаменосец на прехода на автопроизводителя към електромобилите.

Тази седмица General Motors представи новата електрическа версия на най-популярния луксозен модел на от марката. Тя е част от плановете на GM да продава единствено автомобили с нулеви емисии до 2035 г.

За постигането на тази цел GM трябва да намери начини да се хареса на онези клиенти, за които вредните емисии не са основен приоритет. Затова новият Escalade IQ има лъскави светлинни дисплеи и електромотори, които генерират общо 750 конски сили мощност. Това е с 10% повече най-мощния бензинов модел Escalade. Големият SUV модел може да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от пет секунди, според GM.

Електромобилите реално нямат нужда от предна решетка, тъй като се нуждаят от много по-малко въздух за охлаждане от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Вместо това Escalade IQ разполага със светлинен дисплей отпред. Като цяло електрическият SUV модел изглежда по-елегантен и не толкова обемист, колкото версията на Escalade с двигател с вътрешно горене. Подобно на бензиновата версия той е с капацитет за 7 души на три реда седалки.

Когато продажбите на Escalade IQ започнат през следващата година, това ще бъде един от най-скъпите модели на Cadillac. Базовата цена ще започва от около 130 000 долара, но с допълнителните опции моделът се очаква да се продава за много повече. Цените на бензиновия Cadillac Escalade започват от около 81 000, като средната цена, на която се е продавал моделът през миналата година, е била 109 000, според Edmunds.com. Заради високата цена, при покупката на Escalade IQ потребителите няма да могат да се възползват от федералния данъчен кредит за електромобили.

Пробег

Потребителите ще имат избор, тъй като производството и продажбите на настоящия бензинов модел ще продължат и след старта на производството на Escalade IQ, заяви вицепрезидентът на GM за Cadillac Dvon Rot.

По оценки на GM електромобилът ще може да изминава 450 мили (725 км) след пълно зареждане. Размерите на батериите и пробегът са сходни с тези на очаквания от GM електрически пикап модел Chevrolet Silverado.

Новият Escalade споделя някои функционалности с електрическия модел GMC Hummer, като възможността четирите колела да бъдат насочвани едновременно в една посока и автомобилът да се движи диагонално при ниска скорост.

Предните и задните колела също така могат да се насочват в различни посоки, което улеснява маневрирането на малки пространства.

Следвайки тенденцията за огромни интерактивни екрани в луксозните автомобили, Escalade IQ разполага с 55-инчов екран, който се простира по цялото предно табло.

При липсата на трансмисия, в купето има повече място за съхранение, в това число и под централната конзола на автомобила.

Escalade IQ също така разполага с по-голям преден багажник, достъпът до който е улеснен от това, че предната решетка се повдига заедно с капака.

Производството на Escalade IQ ще започне след около година в завода Factory Zero на GM, който се намира в между Детройт и Хамтрак в щата Мичиган. Заводът бе преустроен през 2021 г., така че да произвежда единствено електромобили.